I. Zagadnienia kierunkowe do egzaminu dyplomowego
- Wpływ mikroorganizmów na wyroby włókiennicze.
- Biodegradacja materiałów naturalnych i tworzyw sztucznych.
- Produkty spożywcze uzyskane na drodze fermentacji.
- Aspekty higieniczne w systemach bezpieczeństwa zdrowotnego (GHP, GMP, HACCP).
- Analiza chemiczna w ocenie jakości produktów.
- Chemiczne metody utrwalania żywności.
- Gazy i ich zastosowanie w produkcji żywności.
- Składniki mineralne występujące w wodzie.
- Produkty chemiczne powszechnego użytku stosowane w gospodarstwie domowym.
- Tworzywa sztuczne i syntetyczne oraz ich zastosowanie.
- Czynniki determinujące jakość towarów nieorganicznych.
- Korozja metali i metody ochrony przed nią.
- Naturalne i syntetyczne surowce włókiennicze oraz ich zastosowanie.
- Asortyment i właściwości skór wyprawionych i tworzyw skóropodobnych.
- Czynniki determinujące jakość towarów włókienniczych i skórzanych.
- Rola analizy sensorycznej w ocenie jakości wyrobów przemysłowych.
- Metody realizacji procesów metalurgicznych.
- Perspektywy realizacji rozwoju zrównoważonego.
- Międzynarodowa klasyfikacja patentowa.
- Metody dezynfekcji wody.
- Wymagania stawiane zorganizowanym składowiskom odpadów.
- Elementy systemu racjonalnej gospodarki odpadami.
- Metody odmineralizowania wody.
- Metody przetwórstwa paliw płynnych.
- Zasady zachowania energii.
- Instrumentalne metody oceny towarów.
- Korzystne i niekorzystne przykłady zjawiska napięcia powierzchniowego.
- Lepkość w funkcji temperatury.
- Nowoczesne rozwiązania w opakowalnictwie.
- Rola opakowań w gospodarce rynkowej.
- Wpływ opakowań na środowisko naturalne.
- Nowoczesne budowle magazynowe.
- Zmiany jakości towarów w czasie ich przechowywania.
- Istota i definiowanie jakości.
- Działalność normalizacyjna .
- Systemowe zarządzanie jakością.
- Znormalizowane systemy zarządzania.
- Zasady zarządzania jakością.
- Rodzina norm ISO serii 9000.
- Wdrażanie i funkcjonowanie systemów zarządzania jakością.
- Metody doskonalenia systemów zarządzania jakością.
- Przedmiot i zakres towaroznawstwa żywności.
- Jakość żywności – pojęcie i zakres znaczeniowy.
- Bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
- Projektowanie nowych produktów żywnościowych.
- Zasady systemu HACCP.
- System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach –RASFF.
- Metody oceny jakości żywności.
- Substancje dodatkowe kształtujące cechy sensoryczne żywności.
- Polityka stabilizacyjna w ograniczaniu wahań koniunkturalnych.
II. Problematyka egzaminu dyplomowego – zagadnienia specjalnościowe (związane z programem zajęć dydaktycznych realizowanych przez Katedrę Opakowalnictwa Towarów).
- Definicje opakowania oraz kryteria klasyfikacji opakowań.
- Funkcja ochronna opakowań.
- Funkcja informacyjna opakowań.
- Funkcja promocyjna opakowań i metody jej badania.
- Funkcje opakowania w ekologii.
- Cechy wzornicze opakowań i metody ich oceny.
- Rola barwy w opakowalnictwie towarów.
- Rodzaje oddziaływań pomiędzy zapakowanym produktem i opakowaniem.
- Wymagania stawiane opakowaniom z papieru i tektury.
- Wymagania stawiane opakowaniom ze szkła.
- Wymagania stawiane opakowaniom metalowym.
- Wymagania stawiane opakowaniom z tworzyw sztucznych.
- Metody badania i oceny materiałów opakowaniowych.
- Metody badania i oceny opakowań jednostkowych.
- Metody badania i oceny opakowań transportowych.
- Kryteria kompleksowej oceny jakości opakowań jednostkowych.
- Aktualne trendy na rynku opakowań z papieru i tektury.
- Tendencje w zakresie opakowań metalowych.
- Postęp techniczny w zakresie produkcji i stosowania opakowań szklanych.
- Aktualne trendy w zakresie opakowań z tworzyw sztucznych.
- Znakowanie opakowań z zawartością.
- Charakterystyka narażeń oddziałujących na dobra materialne podczas procesu magazynowo-transportowego.
- Charakterystyka naturalnej i technicznej podatności magazynowo-transportowej produktu.
- Rodzaje oraz cel tworzenia jednostek ładunkowych urządzenia do pomiaru i regulacji mikroklimatu w pomieszczeniach magazynowych.
- Charakterystyka budowli magazynowych.
- Urządzenia do składowania towarów.
- Urządzenia transportu wewnętrznego.
- Urządzenia do pomiaru i regulacji mikroklimatu w pomieszczeniach magazynowych.
- Magazyn i jego funkcje.
- Czynniki kształtujące warunki przechowywania.