- Aspekty mikrobiologiczne w systemach bezpieczeństwa zdrowotnego (GHP/GMP, HACCP).
- Człowiek jako źródło zakażeń mikrobiologicznych produktów.
- Środowisko powietrza wewnętrznego jako element utrzymania stanu sanitarno – higienicznego towarów.
- Możliwości degradacji opakowań.
- Wpływ związków chemicznych na wartość odżywczą produktów.
- Związki chemiczne jako składniki żywności funkcjonalnej.
- Charakterystyka konserwantów chemicznych.
- Metody oceny jakości tłuszczów.
- Bezpieczeństwo zdrowotne produktów chemicznych stosowanych w indywidualnych gospodarstwach domowych.
- Problematyka bezpieczeństwa zdrowotnego tworzyw nieorganicznych.
- Bezpieczeństwo produktów nieżywnościowych w świetle obowiązujących wymagań prawnych.
- Organy odpowiedzialne za sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem i jakością produktów nieżywnościowych.
- Rodzaje zagrożeń stwarzanych przez produkty przemysłowe.
- Kształtowanie jakości wybranych wyrobów przemysłowych.
- Cel i znaczenie statystycznego sterowania procesami.
- Budowa karty kontrolnej.
- System produkcyjny - podejście procesowe.
- Założenia i cele strategii czystszej produkcji.
- Główne założenia i zasady Zintegrowanej Polityki Produktowej.
- Przedmioty podlegające ochronie instytucjonalnej w Urzędzie Patentowym RP.
- Algorytm przygotowania organizacji do wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania środowiskowego wg ISO 14001.
- Współczesne systemy komputerowego wspomagania projektowania.
- Zasady eko-projektowania wg zaleceń ZPP.
- Rola innowacji w strategii przedsiębiorstw.
- Pomiar jako podstawa ilościowej oceny jakości wyrobów materialnych.
- Zagadnienie jednolitości miar i dokładności pomiarów w ocenie zgodności wyrobów z wymaganiami
- Polarymetria jako metoda analizy instrumentalnej.
- Refraktometria jako metoda analizy instrumentalnej.
- Funkcja kosztów w analizie marginalnej przedsiębiorstwa.
- Jakość opakowań z perspektywy konsumenta.
- Gospodarka odpadami opakowaniowymi.
- Udział opakowań, magazynowania i transportu w ochronie jakości wyrobów.
- Innowacyjność opakowań.
- Znakowanie wyrobów i opakowań w ochronie interesów konsumenta.
- Koszty jakości w SZJ.
- Narzędzia zarządzania jakością.
- Rola pełnomocnika w SZJ.
- Dokumentowanie SZJ
- Zasady filozofii TQM.
- Organizacje konsumenckie i ich rola w ochronie jakości.
- Akredytacja, certyfikacja i notyfikacja.
- Zintegrowanie systemów zarządzania.
- Systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
- Determinanty jakości żywności.
- Organy urzędowej kontroli żywności w Polsce.
- Uwarunkowania i tendencje rozwoju rynku żywności w Polsce..
- Znakowanie żywności.
- Wartość odżywcza a jakość zdrowotna produktów spożywczych.
- Nowe formy żywności.
- Substancje dodatkowe a trwałość i jakość żywności.
Problematyka egzaminu magisterskiego – zagadnienia specjalnościowe (związane z programem zajęć dydaktycznych realizowanych przez Katedrę Opakowalnictwa Towarów):
- Zakres współczesnego opakowalnictwa.
- Funkcje pełnione przez opakowania.
- Wymagania stawiane opakowaniom.
- Czynniki kształtujące gospodarkę opakowaniową.
- Podstawy normalizacji i certyfikacji opakowań.
- Znakowanie i kodowanie wyrobów.
- Problemy produkcji, zużycia i poużytkowego zagospodarowania opakowań z papieru i tektury.
- Problemy produkcji, zużycia i poużytkowego zagospodarowania opakowań szklanych.
- Problemy produkcji, zużycia i poużytkowego zagospodarowania opakowań metalowych.
- Problemy produkcji, zużycia i poużytkowego zagospodarowania opakowań z tworzyw sztucznych.
- Opakowania biodegradowalne.
- Charakterystyka rynku opakowań w krajach Unii Europejskiej i na świecie.
- Charakterystyka rynku opakowań w Polsce.
- Klasyfikacja systemów pakowania towarów.
- Pakowanie aseptyczne.
- Systemy pakowania w mieszaninie gazów.
- Systemy pakowania w wysokociśnieniowej technice utrwalania produktów.
- Pakowanie w systemie radiacyjnego utrwalania żywności.
- Pakowanie żywności wygodnej.
- Techniki drukowania opakowań.
- Tendencje w zakresie opakowalnictwa.
- Opakowanie w reklamie.
- Opakowanie w cyklu życia produktu (LCA)
- Podatność wyrobów do występowania w łańcuchu magazynowo-transportowym.
- Charakterystyka procesu magazynowania wyrobów.
- Charakterystyka procesu transportu wyrobów.
- Rodzaje infrastruktury magazynowo-transportowej.
- Zadania infrastruktury magazynowo-transportowej w eliminacji strat towarowych.
- Rola logistyki w gospodarce rynkowej.
- Zarządzanie logistyczne – cel oraz zakres integracji z zarządzaniem jakością.