Program specjalności:
Ekologia wyrobów jest specjalnością w zakresie interakcji wyrobów ze środowiskiem w pełnym cyklu życia, zgodnie ze standardami Unii Europejskiej. Podstawowymi przedmiotami wykładanymi na tej specjalności są: biotechnologia, czyste technologie, opakowania a ekologia, gospodarka opakowaniami, ekonomika ochrony środowiska, prawo w ochronie środowiska, systemy zarządzania środowiskowego, projektowanie wyrobów, akredytacja, certyfikacja i audit jakości, dokumentacja systemów jakości, konsumencka ocena jakości.
Kwalifikacje absolwenta:
Absolwenci, oprócz wiedzy ogólnoekonomicznej i ogólnotowaroznawczej, posiadają znajomość następujących zagadnień: uwzględnianie cech ekologicznych wyrobów w sferze projektowania - projektowanie wyrobów i opakowań przyjaznych środowisku;w sferze produkcyjnej i poprodukcyjnej - kształtowanie cech ekologicznych w procesie technologicznym, ocenę wpływu eksploatacji nowych wyrobów i procesów wytwarzania na ekosystem;likwidację zużytych wyrobów, opakowań i innych odpadów poużytkowych, problemy utylizacji, recyclingu i gospodarki odpadami, systemy zarządzania środowiskowego wg ISO 14000.
Możliwości zatrudnienia absolwentów:
- w firmach produkcyjnych i handlowych: w zespołach projektowych, działach przygotowania produkcji, marketingu i reklamy, działach jakości, laboratoriach badawczych;
- w jednostkach certyfikujących jakość wyrobów i procesów wytwarzania;
- w wydziałach ochrony środowiska administracji państwowej oraz samorządowej;
- w Państwowej Inspekcji Handlowej;
- w Państwowej Inspekcji Ochrony Środowiska;
w Stacjach sanitarno-epidemiologicznych; - w firmach konsultingowych;
- w szkolnictwie jako nauczyciele towaroznawstwa i ochrony środowiska itp.
Absolwent uzyskuje dyplom inżyniera - studia 3-letnie, lub kontynuuje naukę uzyskując dyplom magistra - studia dwuletnie. Wybór tej specjalności nie jest uzależniony od wyboru seminarium.