Analizy wykonywane w Katedrze:
Oznaczanie parametrów fizykochemicznych i jakościowych tłuszczów roślinnych:
Spektrofotometryczne oznaczanie barwy wg. PN-A-86934,
Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych wg PN-EN ISO 662,
Oznaczanie gęstości metodą piknometryczna,
Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości wg. PN-ISO 660:1998
Oznaczanie liczby jodowej wg. PN-ISO 6320:1995
Oznaczanie liczby nadtlenkowej wg. PN-ISO 3960:1996
Oznaczanie liczby zmydlania wg. PN-ISO 3657
Oznaczanie liczny anizydynowej wg. PN-EN-ISO 6885
Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych oznaczonych metodą chromatografii gazowej wg. PN-EN ISO 5508 w postaci estrów metylowych (PN-ISO 5509),
Oznaczanie całkowitej zawartości związków polarnych – aparat FOM 200
Aparatura naukowa:
Tester jakości oleju FOM 200
Spektrofotometr jednowiązkowy Metertek SP830
Chromatograf gazowy SRI 8610C: wyposażony w detektory FID, PID, NPD,
kolumny MXT5 i RTX2230