Pracownicy Katedry Zarządzania Jakością prowadzą przede wszystkim zajęcia z przedmiotów dotyczących zagadnień związanych z zapewnieniem i zarządzaniem jakością, w tym z systemami zarządzania jakością wg norm ISO. Prowadzone są także zajęcia z zagadnień pokrewnych takich, jak: zarządzanie produktem, marką, ryzykiem. W przypadku studentów kier. Towaroznawstwo oferta dydaktyczna Katedry jest tak dobrana, aby studenci trybu stacjonarnego i niestacjonarnego mogli (bez konieczności uczestnictwa w dodatkowych kursach) przystąpić do zewnętrznego egzaminu organizownego przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji SA i otrzymać certyfikat Asystenta Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001, Dodatkowo studenci trybu stacjonarnego na specjalności Zarządzanie Jakością mogą ubiegać się o certyfikat Pełnomocnika Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001. Egzamin organizowany jest raz do roku przez auditorów wiodących PCBC SA.
Ponadto, jako jedyni na uczelni oferujemy zajęcia z zarządzania projektami współfinansowanymi ze środków UE, obejmujące m.in. konstrukcję wniosków grantowych. Wszystkie zajęcia prowadzone są przez osoby mające doświadczenie praktyczne w zakresie nauczanego przedmiotu.
Pracownicy Katedry Zarządzania Jakością prowadzą zajęcia z następujących przedmiotów:
Kierunek TOWAROZNAWSTWO
- Akredytacja i metrologia w systemach zarządzania jakością
- Branżowe systemy zarządzania
- Dokumentacja i audit systemów jakości
- Doskonalenie i integracja systemów zarządzania jakością
- Ekonomika jakości
- Inżynieria systemów jakości
- Normalizacja i certyfikacja
- Psychospołeczne aspekty jakości
- Systemowe zarządzanie jakością
- TQM i branżowe systemy zarządzania
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
- Zarządzanie jakością
- Zarządzanie jakością usług
- Zarządzanie marką
- Zarządzanie produktem
Wykłady do wyboru:
- Analiza i zarządzanie ryzykiem
- Asystent jakości
- Dobrowolna certyfikacja i oznaczanie produktów żywnościowych
- Konsumencka ocena jakości
- Menedżer projektów UE
- Metody wspomagające podejmowanie decyzji dotyczących jakości w przedsiębiorstwie
- Rozszerzone podejście do systemów zarządzania
- Satysfakcja klienta w systemach zarzadzania
- Systemowe zarządzanie jakością
- Zarządzanie marką
Kierunek ZARZĄDZANIE I INZYNIERIA PRODUKCJI
- Narzędzia sterowania jakością w produkcji
- Rachunek kosztów dla inżynierów
- Zintegrowane systemy zarządzania
- Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
- Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem produkcji żywności
Wykłady do wyboru:
- Asystent jakości
- Audit systemów zarządzania
- Dobrowolna certyfikacja i oznaczanie produktów żywnościowych
- Dokumentacja systemów zarządzania
- Menedżer projektów UE
- Metody wspomagające podejmowanie decyzji dotyczących jakości w przedsiębiorstwie
- Normalizacja i certyfikacja
- Praktyczne aspekty wdrażania i integracji systemów zarządzania
- Satysfakcja klienta w systemach zarządzania
- Systemowe zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie produkcyjnym
- Systemy zarządzania w wybranych branżach przemysłu
- Zarządzanie i analiza ryzyka