Katedra Zarządzania Jakością

A A A drukuj

Dydaktyka

Pracownicy Katedry Zarządzania Jakością prowadzą przede wszystkim zajęcia z przedmiotów dotyczących zagadnień związanych z zapewnieniem i  zarządzaniem jakością, w tym z systemami zarządzania jakością wg norm ISO. Prowadzone są także zajęcia z zagadnień pokrewnych takich, jak: zarządzanie produktem, marką, ryzykiem. W przypadku studentów kier. Towaroznawstwo oferta dydaktyczna Katedry jest tak dobrana, aby studenci trybu stacjonarnego i niestacjonarnego mogli (bez konieczności uczestnictwa w dodatkowych kursach) przystąpić do zewnętrznego egzaminu organizownego przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji SA  i otrzymać certyfikat Asystenta Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001,  Dodatkowo studenci trybu stacjonarnego na specjalności Zarządzanie Jakością mogą ubiegać się o certyfikat Pełnomocnika Systemu Zarządzania Jakością ISO 9001. Egzamin organizowany jest raz do roku przez auditorów wiodących PCBC SA.

Ponadto, jako jedyni na uczelni oferujemy zajęcia z zarządzania projektami współfinansowanymi ze środków UE, obejmujące m.in. konstrukcję wniosków grantowych. Wszystkie zajęcia prowadzone są przez osoby mające doświadczenie praktyczne w zakresie nauczanego przedmiotu.

Pracownicy Katedry Zarządzania Jakością prowadzą zajęcia z następujących przedmiotów:

Kierunek TOWAROZNAWSTWO

  • Akredytacja i metrologia w systemach zarządzania jakością
  • Branżowe systemy zarządzania
  • Dokumentacja i audit systemów jakości
  • Doskonalenie i integracja systemów zarządzania jakością
  • Ekonomika jakości
  • Inżynieria systemów jakości
  • Normalizacja i certyfikacja
  • Psychospołeczne aspekty jakości
  • Systemowe zarządzanie jakością
  • TQM i branżowe systemy zarządzania
  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności
  • Zarządzanie jakością
  • Zarządzanie jakością usług
  • Zarządzanie marką
  • Zarządzanie produktem

Wykłady do wyboru:

  • Analiza i zarządzanie ryzykiem
  • Asystent jakości 
  • Dobrowolna certyfikacja i oznaczanie produktów żywnościowych 
  • Konsumencka ocena jakości
  • Menedżer projektów UE
  • Metody wspomagające podejmowanie decyzji dotyczących jakości w przedsiębiorstwie
  • Rozszerzone podejście do systemów zarządzania
  • Satysfakcja klienta w systemach zarzadzania
  • Systemowe zarządzanie jakością
  • Zarządzanie marką

Kierunek ZARZĄDZANIE I INZYNIERIA PRODUKCJI 

  • Narzędzia sterowania jakością w produkcji 
  • Rachunek kosztów dla inżynierów 
  • Zintegrowane systemy zarządzania
  • Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
  • Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem produkcji żywności

Wykłady do wyboru:

  • Asystent jakości
  • Audit systemów zarządzania
  • Dobrowolna certyfikacja i oznaczanie produktów żywnościowych 
  • Dokumentacja systemów zarządzania
  • Menedżer projektów UE
  • Metody wspomagające podejmowanie decyzji dotyczących jakości w przedsiębiorstwie 
  • Normalizacja i certyfikacja
  • Praktyczne aspekty wdrażania i integracji systemów zarządzania
  • Satysfakcja klienta w systemach zarządzania
  • Systemowe zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie produkcyjnym
  • Systemy zarządzania w wybranych branżach przemysłu
  • Zarządzanie i analiza ryzyka
A A A drukuj

Zagadnienia do egzaminu dyplomowego

A A A drukuj

Zagadnienia do egzaminu magisterskiego kier. ZiP