Na Wydziale Towaroznawstwa są prowadzone badania w zakresie szeroko rozumianego towaroznawstwa i dyscyplin pokrewnych. Działalność naukowa Wydziału koncentruje się
w następujących obszarach:
· kształtowanie i badanie jakości wyrobów przemysłu lekkiego, kosmetycznego oraz artykułów gospodarstwa domowego
· mikrobiologiczny rozkład materiałów oraz metody ich zabezpieczenia,
· czynniki kształtujące jakość wybranych produktów spożywczych (mięso, mleko i przetwory mleczarskie, miód, przetwory owocowe i warzywne, pieczywo),
· bezpieczeństwo produktów rynkowych,
· oczyszczanie i zagospodarowanie zużytych olejów,
· metody badania i oceny produktów,
· opakowalnictwo i przechowalnictwo towarów,
· ochrona jakości produktów w procesach logistycznych,
· opracowywanie, wdrażanie i funkcjonowanie systemów zarządzania jakością, zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz zarządzanie środowiskowe,
· projektowanie i ocena cyklu życia wyrobów, gospodarka odpadami,
· ekologiczne źródła energii,
· wzrost gospodarczy – kapitał ludzki – nierówności społeczne – innowacje w gospodarce opartej na wiedzy.