A A A drukuj

Zarządzanie jakością wyrobów

Program specjalności

Specjalność kształci towaroznawcę zarządzającego wszelkimi środkami i czynnikami w sferze produkcji, pozwalającymi uzyskiwać produkty o pożądanym poziomie jakości oraz podejmować wszelkie działania zmierzające do podtrzymania jakości produktów w sferze handlu i użytkowania. Na tej specjalności studenci w mniejszym stopniu korzystają z laboratoriów, a więcej czasu poświęcają na studiowanie. Podstawowymi przedmiotami tej specjalności są: akredytacja, certyfikacja i audyt jakości, prawne aspekty jakości, TQM i systemy jakości, towaroznawstwo przemysłowe i towaroznawstwo żywności, inżynieria systemów jakości, ekonomika jakości, psychospołeczne aspekty jakości, innowacyjność produktu, opakowania w systemie zarządzania produkcją, projektowanie wyrobów, logistyczne systemy zapewniania jakości, konsumencka ocena jakości.

Kwalifikacje absolwenta

Absolwenci studiów towaroznawczych - inżynierowie jakości są specjalistami, menedżerami działów kształtowania jakości, ekspertami, rzeczoznawcami, audytorami systemów jakości i jakości gotowych wyrobów.

Perspektywy zawodowe

Absolwenci są zatrudniani w gospodarce magazynowej oraz w różnych segmentach gospodarki narodowej zwłaszcza w przemyśle, handlu, rolnictwie, transporcie. Podejmują prace w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz w handlu krajowym i zagranicznym, w działach marketingu i zaopatrzenia, w działach kształtowania jakości i logistyki, w laboratoriach zakładowych i badawczych jednostek akredytujących i certyfikujących jakość wyrobów według wymogów i norm międzynarodowych, w jednostkach certyfikujących systemy jakości wyrobów, w urzędach i bankach, w administracji państwowej i lokalnej, we własnych firmach produkcyjnych i handlowych.