Badanie i ocena jakości żywności. Jakość (skład chemiczny, wartość żywieniowa, właściwości fizyczne i sensoryczne) produktów spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem mięsa, mleka i przetworów mlecznych, miodu, płynnych przetworów owocowych i owocowo-warzywnych oraz pieczywa. Czynniki kształtujące jakość wybranych grup żywności. Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania walorów żywieniowych i przydatności przetwórczej mięsa zwierząt rzeźnych. Zagadnienia zdrowotne dotyczące żywności (probiotyki, zanieczyszczenia). Metodyka badania i oceny jakości żywności. Preferencje konsumenckie żywności. Konsumenckie kryteria jakości. |
Food quality analysis and assessment. Quality (chemical composition, nutritional value, physical and sensorial properties) of foodstuff, especially meat, milk and milk products, honey, fruit and vegetable preservatives and backery products. Quality determinants of selected foodstuff groups. Genetic and environmental determinants of livestock meat nutritional and processing value. Health aspects of food (probiotics, contaminants). Methodology of food quality analysis and evaluation. Consumers' preferences of foodstuff. Consumers' quality determinants. |