Wykłady
Elektronowa budowa związków organicznych. Rodzaje reakcji chemii organicznej. Alkany. Izomeria łańcuchowa i położenia. Rzędowość alkanów. Właściwości fizyczne i chemiczne alkanów. Alkeny. Polimeryzacja addycyjna i kopolimeryzacja. Otrzymywanie i właściwości alkenów. Alkiny i ich właściwości fizyczne i chemiczne. Związki alifatyczne w przyrodzie. Węglowodory aromatyczne. Właściwości chemiczne. Efekty kierujące podstawników. Izomeria położenia. Budowa i właściwości homologów benzenu oraz arenów o pierścieniach skondensowanych. Otrzymywanie i występowanie węglowodorów aromatycznych. Alkohole i fenole. Izomeria grup funkcyjnych. Właściwości fizycznei chemiczne alkoholi i fenoli oraz ich występowanie w przyrodzie. Etery, właściwości, otrzymywanie, występowanie. Aldehydy i ketony, właściwości fizyczne i chemiczne. Enolizacja. Aldehydy i ketony w przyrodzie. Kwasy karboksylowe. Właściwości fizyczne i chemiczne, otrzymywanie i występowanie. Wielofunkcyjne związki organiczne. Hydroksykwasy. Zjawisko enancjomerii. Właściwości chemiczne hydroksykwasów. Aminokwasy. Właściwości fizycznei chemiczne. Polihydroksyaldehydy i polihydroksyketony. Disacharydy i polisacharydy.
Ćwiczenia
Przewodnictwo elektrolitów. Przewodnictwo właściwe. Stopień dysocjacji. Ogniwa chemiczne. Typy elektrod. Elektroda wodorowa. Oznaczanie pH roztworów soków owocowych i wina. Oznaczanie słabych kwasów w sokach owocowych metodą miareczkowania konduktometrycznego. Miareczkowanie potencjometryczne mocnych kwasów i zasad. Oznaczanie słabych kwasów w sokach owocowych metodą miareczkowania potencjometrycznego. Sublimacja i ekstrakcja. Sublimacja kofeiny, teofiliny, teobrominy z kawy, herbaty i kakao. Ekstrakcja pojedyncza i wielokrotna. Barwniki. Identyfikacja połączeń organicznych barwnych. Węglowodory aromatyczne. Reakcje charakterystyczne węglowodorów. Izomeria węglowodorów. Alkohole. Alkohole jedno- i wielowodorotlenowe. Reakcje charakterystyczne alkoholi. Fenole - reakcje charakterystyczne. Aldehydy i ketony. Reakcje odróżniające aldehydy od ketonów. Kwasy organiczne. Reakcje charakterystyczne kwasów. Reakcje specyficzne dla poszczególnych kwasów. Estry. Hydroliza estrów. Reakcje charakterystyczne. Aminy, amidy - reakcje charakterystyczne. Elementarna analiza jakościowa połączeń organicznych. Wykrywanie C, H, N, O, S, Cl, Br, J w związkach organicznych. Identyfikacja połączeń organicznych w oparciu o tablicę rozpuszczalności w rozpuszczalnikach organicznych i nieorganicznych. Rozpuszczalniki - rodzaje. Oznakowanie rozpuszczalników. Ustalenie wzoru empirycznego badanego połączenia. Identyfikacja badanych połączeń organicznych poprzez oznaczanie temperatury topnienia oraz współczynnika refrakcji. Roztwory koloidalne. Otrzymywanie roztworów koloidalnych. Koagulacja koloidów. Denaturacja roztworów białek.
Konspekty do zajęć:
Ćw. 1. Ćwiczenie wprowadzające. Zasady BHP w pracowni chemicznej. Wydanie szkła
Ćw. 2, 3. Metody elektroanalityczne. Konduktometria. Potencjometria. (pdf)
Ćw. 4, 5, 6. Chemia organiczna. Węglowodory. Alkohole. Fenole. Aldehydy. Ketony. Kwasy karboksylowe. Estry. Aminy. (pdf)
Ćw. 7, 8. Elementarna analiza jakościowa połączeń organicznych. Temperatura topnienia i wrzenia. Rozpuszczalność. (pdf)
Ćw. 9, 10. Sublimacja. Ekstrakcja. Chromatografia. (pdf) Oddanie szkła. Zaliczenie.