KIEROWNIK STUDIÓW PODYPLOMOWYCH:
dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz
CELEM STUDIÓW PODYPLOMOWYCH:
jest dostarczenie słuchaczom wiedzy pozwalającej na zdobycie i poszerzenie umiejętności z zakresu projektowania i doskonalenia produktów żywnościowych przydatnych w pracy menedżera produktu w firmach przemysłu spożywczego.
STUDIA PRZEZNACZONE SĄ:
dla kadry zarządzającej i pracowników przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, osób zatrudnionych w działach R&D odpowiedzialnych za projektowanie i rozwój produktów żywnościowych oraz ich wprowadzanie na rynek, w tym m.in. kierowników projektów, technologów żywności oraz pracowników działów kontroli jakości, zakupów, sprzedaży i marketingu zainteresowanych identyfikacją trendów rozwojowych w branży spożywczej i poznaniem skutecznych metod ich aplikacji w procesie opracowywania, doskonalenia i komercjalizacji nowości produktowych.
RAMOWY PROGRAM PRZEDMIOTOWY:
L.p. | Nazwa przedmiotu | Forma prowadzenia zajęć/liczba godzin/ | Forma zaliczenia | Punkty ECTS | |
Wykład | Ćwiczenia | ||||
1 | Projektowanie produktów żywnościowych | 8 | 18 | E | 8 |
2 | Analiza dekompozycyjna produktu | 2 | 16 | Z | 5 |
3 | Analiza sensoryczna | 2 | 10 | Z | 4 |
4 | Substancje dodatkowe w projektowaniu żywności | 8 | 4 | Z | 3 |
5 | Nowoczesne technologie w produkcji żywności | 8 | - | Z | 2 |
6 | Metody badań konsumenckich | 4 | 4 | Z | 4 |
7 | Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności | 8 | - | E | 4 |
8 | Wymagania prawne w zakresie wprowadzania na rynek nowych produktów | 8 | - | Z | 4 |
9 | Innowacje w opakowalnictwie żywności | 4 | - | Z | 2 |
10 | Design w projektowaniu żywności | 8 | 4 | Z | 4 |
11 | Ryzyko wprowadzania na rynek nowych produktów | 4 | 8 | Z | 4 |
12 | Komercjalizacja produktów żywnościowych | - | 8 | Z | 2 |
13 | Metody i techniki rozwiązywania problemów i doskonalenia produktu (FMEA, Design Thinking) | 4 | 8 | Z | 4 |
14 | Trendy w zachowaniach konsumenckich na rynku żywności | 4 | 4 | E | 4 |
15 | Autentyczność żywności | 4 | 2 | Z | 2 |
16 | Taryfikacja celna towarów | 4 | 4 | Z | 4 |
RAZEM | 80 | 90 | - | 60 |
WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW:
- uzyskanie zaliczeń oraz zdanie egzaminów określonych w programie studiów,
- zdanie egzaminu końcowego.
Słuchacze na zakończenie studiów otrzymują dyplom ukończenia Podyplomowych Studiów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie z zakresu Menedżer Produktów Żywnościowych oraz certyfikat FMEA.
CZAS TRWANIA STUDIÓW:
dwa semestry, zjazdy w wybrane soboty (15 w roku) w godz. 9:00 - 18.30, zajęcia odbywać się będą na Kampusie UEK przy ul. Rakowickiej 27 oraz w laboratoriach zlokalizowanych przy ul. Sienkiewicza 4 i 5
ZGŁOSZENIA:
w postaci kompletu dokumentów (skany) należy składać drogą mailową na adres spmpz@uek.krakow.pl, natomiast w formie papierowej należy dostarczyć do sekretariatu Katedry Towaroznawstwa Żywności (pokój 23, II piętro, ul. Sienkiewicza 5, 30-033 Kraków), tel. 12 293 78 14, w terminie do 30 września.
Wniosek o przyjęcie na studia powinien zawierać następujące dokumenty: kwestionariusz osobowy, kartę zgłoszenia dla zakładu pracy (jeśli pracownika kieruje pracodawca), kserokopię dyplomu ukończenia studiów wyższych (oryginał do wglądu), kserokopię dowodu osobistego oraz dwa zdjęcia formatu legitymacyjnego, podpisane na odwrocie.
KOSZT UCZESTNICTWA:
4 500 zł (można wpłacać w IV ratach, zgodnie z regulaminem studiów) + wpisowe 50 zł