Katedra Zarządzania Jakością

A A A drukuj

Współpraca zewnętrzna

Katedra Zarządzania Jakością posiada bogatą listę współpracująch z nią instytucji. Są to przedstawiciele przemysłu, organizacje zajmujące się certyfikacją wyrobów, uczelnie i instytuty badawcze w Polsce i za granicą, a także różne organizacje branżowe i stowarzyszenia. Długoletnia współpraca z tymi podmiotami została nawiązana w kontekście wspólnych projektów badawczych, konferencji, a także oferty dydaktycznej z udziałem praktyków. Wieloletni kontakt z Polskim Centrum Badań i Certyfikacji SA umożliwia studentom Wydziału Towaroznawstwa zdobycie certyfikatów: Asystenta oraz Pełnomocnika ds. Zarządzania Jakością. Wielu naszych studentów miało także szansę odbyć praktyki i staże w przedsiębiorstwach współpracujących z Katedrą, a przez członków studenckiego Koła Naukowego organizowane są wycieczki do zakładów produkcyjnych, co pozwala studentom, członkom Koła Naukowego, na pozyskanie praktycznej wiedzy z zakresu funkcjonowania systemów zarządzania. Do najważniejszych instytucji współpracujących z Katedrą należą:

Przemysł

  • Coca-Cola HBC Polska sp. z o. o. (www.coca-cola.com.pl)
  • Ceramika Paradyż (www.paradyz.com)
  • Instytut Nawozów Sztucznych Puławy (www.ins.pulawy.pl) 
  • Maspex Wadowice (www.maspex.pl)  
  • Pilkington Polska Sp. z o.o. Sandomierz         
  • (www.pilkington.com/Europe/Poland/Polish/default.htm)

Organizacje certyfikujące

Uczelnie i inne jednostki naukowo-badawcze w Polsce

Uczelnie i inne jednostki naukowo-badawcze za granicą

Stowarzyszenia i organizacje

  • Polskie Towarzystwo Technologów Żywności (PTTŻ) - (http://www.pttz.org/): organizacja zrzeszająca badaczy i praktyków w zakresie technologii żywności (w tym 700 członków indywidualnych i 15 organizacji).
  • Klub POLSKIE FORUM ISO 9000 (http://www.pfiso9000.pl/): największa w Polsce organizacja zrzeszająca dostawców wyrobów i usług, zajmujących się wdrażaniem, doskonaleniem i rozwojem systemów zarządzania oraz oceny zgodności na podstawie postanowień m.in. norm międzynarodowych ISO serii 9000.
  • International Association for Food Protection (IAFP) (http://www.foodprotection.org/): organizacja obejmująca 3,600 członków z całego świata. Misją IAFP jest służyć jako forum wymiany informacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności na całym świecie. IAFP jest wydawcą czasopisma Journal of Food Protection and Food Protection Trends.
  • International Union for Food Science and Technology (IUFOST) (http://www.iufost.com/): unia zrzeszająca organizacje badawcze w obszarze żywnosci oraz technologów żywności, obecnie działająca w kilkudziesieciu krajach na całym świecie, również w Polsce.

Stowarzyszenie „Edukacja dla Przedsiebiorczości" (EDP) w Krakowie (http://www.edp.org.pl/): organizacja złożona z ponad 20 podmiotów stowarzyszonych, m.in. Uniwersytet Ekonomiczny, Uniwrsytet Jagielloński, działająca na rzecz promowania i rozwoju przedsiębiorczości. Od wielu lat zajmuje się wszechstronnym wsparciem w pozyskiwaniu środków unijnych dla instytucji stowarzyszonych.