Katedra Zarządzania Jakością posiada bogatą listę współpracująch z nią instytucji. Są to przedstawiciele przemysłu, organizacje zajmujące się certyfikacją wyrobów, uczelnie i instytuty badawcze w Polsce i za granicą, a także różne organizacje branżowe i stowarzyszenia. Długoletnia współpraca z tymi podmiotami została nawiązana w kontekście wspólnych projektów badawczych, konferencji, a także oferty dydaktycznej z udziałem praktyków. Wieloletni kontakt z Polskim Centrum Badań i Certyfikacji SA umożliwia studentom Wydziału Towaroznawstwa zdobycie certyfikatów: Asystenta oraz Pełnomocnika ds. Zarządzania Jakością. Wielu naszych studentów miało także szansę odbyć praktyki i staże w przedsiębiorstwach współpracujących z Katedrą, a przez członków studenckiego Koła Naukowego organizowane są wycieczki do zakładów produkcyjnych, co pozwala studentom, członkom Koła Naukowego, na pozyskanie praktycznej wiedzy z zakresu funkcjonowania systemów zarządzania. Do najważniejszych instytucji współpracujących z Katedrą należą:
Przemysł
- Coca-Cola HBC Polska sp. z o. o. (www.coca-cola.com.pl)
- Ceramika Paradyż (www.paradyz.com)
- Instytut Nawozów Sztucznych Puławy (www.ins.pulawy.pl)
- Maspex Wadowice (www.maspex.pl)
- Pilkington Polska Sp. z o.o. Sandomierz
- (www.pilkington.com/Europe/Poland/Polish/default.htm)
Organizacje certyfikujące
- SGS Polska (www.sgs.pl)
Uczelnie i inne jednostki naukowo-badawcze w Polsce
- Zakład Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego (http://www.izp.cm-uj.krakow.pl/)
- Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywnosci Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie (http://www.pan.olsztyn.pl/)
Uczelnie i inne jednostki naukowo-badawcze za granicą
- Gene Rowe Evaluations (GRE), Wielka Brytania
- National Academy of Sciences of Ukraine, Institute for Information Recording (IIRNASU), Ukraina (http://www.nas.gov.ua/)
- Uczelnia w Serbii /podać nazwę i stronę internetową/
Stowarzyszenia i organizacje
- Polskie Towarzystwo Technologów Żywności (PTTŻ) - (http://www.pttz.org/): organizacja zrzeszająca badaczy i praktyków w zakresie technologii żywności (w tym 700 członków indywidualnych i 15 organizacji).
- Klub POLSKIE FORUM ISO 9000 (http://www.pfiso9000.pl/): największa w Polsce organizacja zrzeszająca dostawców wyrobów i usług, zajmujących się wdrażaniem, doskonaleniem i rozwojem systemów zarządzania oraz oceny zgodności na podstawie postanowień m.in. norm międzynarodowych ISO serii 9000.
- International Association for Food Protection (IAFP) (http://www.foodprotection.org/): organizacja obejmująca 3,600 członków z całego świata. Misją IAFP jest służyć jako forum wymiany informacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności na całym świecie. IAFP jest wydawcą czasopisma Journal of Food Protection and Food Protection Trends.
- International Union for Food Science and Technology (IUFOST) (http://www.iufost.com/): unia zrzeszająca organizacje badawcze w obszarze żywnosci oraz technologów żywności, obecnie działająca w kilkudziesieciu krajach na całym świecie, również w Polsce.
Stowarzyszenie „Edukacja dla Przedsiebiorczości" (EDP) w Krakowie (http://www.edp.org.pl/): organizacja złożona z ponad 20 podmiotów stowarzyszonych, m.in. Uniwersytet Ekonomiczny, Uniwrsytet Jagielloński, działająca na rzecz promowania i rozwoju przedsiębiorczości. Od wielu lat zajmuje się wszechstronnym wsparciem w pozyskiwaniu środków unijnych dla instytucji stowarzyszonych.