Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Menu

Konferencja Naukowa nt. "Przemysł Spożywczy - otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna"
data publikacji: 25/10/2013, autor: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

 

Program Konferencji IERiGŻ-PIB i UEK
pt. „Przemysł spożywczy – otoczenie rynkowe, inwestycje, ekspansja zagraniczna”

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Sala Senacka, 25 października 2013 roku
Gmach Główny UEK, ul. Rakowicka 27, Kraków


10.00    Przywitanie przez Prorektora UEK, prof. dr. hab. Aleksego Pocztowskiego
10.15    Przywitanie przez Dyrektora IERiGŻ-PIB, prof. dr. hab. Andrzeja Kowalskiego

Sesja I prowadzący – prof. dr hab. Włodzimierz Rembisz
10.30 - Globalne uwarunkowania rozwoju polskiego sektora żywnościowego – prof. dr hab. Andrzej Kowalski

10.50 - Ewolucja łańcucha żywnościowego – prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Piotr Chechelski

11.10 - Wsparcie publiczne polskiego sektora żywnościowego – dr Marek Wigier

11.30 - Unijna polityka wsparcia sektora żywnościowego po 2013 roku – prof. IERiGŻ-PIB dr hab. Renata Grochowska

11.50 - Strefa wolnego handlu UE-USA – potencjalny wpływ na polski handel produktami rolno-spożywczymi – dr Janusz Rowiński

12.10 - Dyskusja

12.40-13.00 - Przerwa na kawę

 

Sesja II - prowadzący – prof. dr hab. Roman Urban

13.00 - Systemy zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności oraz stopień wdrożenia ich w przemyśle spożywczym – prof. dr hab. Tadeusz Sikora, dr Grażyna Morkis

13.20 - Innowacje otwarte w polskim przemyśle spożywczym – prof. UWM dr hab. Małgorzata Juchniewicz

13.40 - Polski przemysł cukrowniczy – przykład branży silnie regulowanej o strukturze oligopolistycznej – dr inż. Piotr Szajner, mgr Agnieszka Judzińska

14.00 - Zagrożenie upadłością w przedsiębiorstwach polskiego przemysłu spożywczego – w aspekcie aktualnej sytuacji rynkowej – prof. UEK dr hab. Krzysztof Firlej, mgr Aleksandra Bargieł, mgr Marcin Szymański

14.20 - Dyskusja

14.50-15.50 - Obiad

 

Sesja III - prowadzący – prof. UEK dr hab. Krzysztof Firlej

15.50 - Miejsce polskiego przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej – dr inż. Robert Mroczek, mgr Małgorzata Bułkowska, mgr Mirosława Tereszczuk

16.10 - Znaczenie wymiany handlowej produktami rolno-spożywczymi w handlu zagranicznym Polski ogółem – dr Iwona Szczepaniak

16.30 - Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w przemyśle spożywczym – inwestycje zagraniczne w Polsce i inwestycje polskie za granicą – dr Łukasz Ambroziak

16.50 - Dyskusja

17.20 - Zakończenie Konferencji – prof. dr hab. Andrzej Kowalski

Linki