Katedra Zarządzania Jakością

A A A drukuj

dr Anna Prusak

W 2001 ukończyła University of Northumbria at Newcastle z tytułem licencjata (BA), w 2003 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Magister), a w 2009 obroniła pracę doktorską na Wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej. Od 2009 adiunkt w Katedrze Zarządzania Jakością Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Ekspert i partner w międzynarodowych i krajowych projektach w zakresie zdrowia, zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz wielokryterialnych metod wspomagających podejmowanie decyzji. W latach 2003-2005 pracownik Agricultural University of Athens (Grecja), w ramach projektów SAFEFOODS (FP6-Food-CT-2005-506446) i Unind-Lam (FP5-ICA4-CT-2002-10003). W latach 2006-2009 pracowała w projekcie EuroPrevall (FP6-Food-CT-2005-514000), realizowanym przez Zakład Żywienia Człowieka CMUJ. Posiada także doświadczenie w innych projektach badawczych dotyczących bezpieczeństwa żywności, międzynarodowych np. "Food Industry" (29121-IC-1-2003-1-GR-ERASMUS-IPUC-1), oraz krajowych, np. NN 115 1867 33. Obecnie jest kierownikiem projektu badawczego mającego na celu stworzenie unikatowego warsztatu naukowego i powołanie nowego zespołu naukowego: NCN Nr 2011/01/D/HS4/04006 (Czynniki wpływające na zgodność porównań parami w metodach analitycznego procesu hierarchicznego i sieciowego (AHP/ANP)).

Od wielu lat współpracownik Stowarzyszenia „Edukacja dla Przedsiębiorczości" w Krakowie, ostatnio m.in. w ramach projektu „Zarządzanie projektem badawczym i komercjalizacja wyników badań. Studia podyplomowe". Członek stowarzyszony Krajowej Rady Koordynatorów Projektów Badawczych (KRAB). Biegle posługuje się językiem angielskim (certyfikat BEC) i greckim nowożytnym. Autor lub współautor wielu publikacji, w tym artykułów publikowanych w wysokopunktowanych czasopismach zagranicznych (indeks H=3). W 2010 roku Polska Akademia Nauk, Komitet Nauk Rolniczych, Leśnych i Weterynaryjnych przyznał jej wyróżnienie za szczególne osiągnięcia naukowe.

 

Zainteresowania naukowe

  • zachowania konsumenckie na rynku żywności
  • wielokryterialne metody podejmowania decyzji
  • zarządzanie projektami - w szczególności współfinansowanymi ze środków UE

 

Najważniejsze publikacje

Publikacje w czasopismach recenzowanych

Prusak, A. & Stefanów, P. (2011) Badania nad właściwościami operacyjnymi metody AHP. Folia Oeconomica Cracoviensia, 52, p. 87-104

Stefanów, P. & Prusak, A. (2011) Badanie wiarygodności i skuteczności skali porównań Saaty'ego w metodzie AHP i ANP. Przedsiębiorcze aspekty organizacji i biznesu, pod red. A. Chodyńskiego, wyd. Krakowska Akademia im. A.F. Modrzewskiego

Boulay, A., Houghton, J., Sora, B., Sala, R., Strada, A., Gancheva, V. & Rowe, G. (2010) Peanut consumption in four European countries: results from a questionnaire survey. Journal of Maternal and Child Nutrition, In press

Sora, B., Boulay, A., Sala, R. Houghton, J., Gancheva, V., Strada, A., Schlegel-Zawadzka, M. & Rowe, G. (2009) A characterisation of peanut consumption in four countries: Results from focus groups and their implications for peanut allergy prevalence. International Journal of Consumer Studies, 33: 676-683

Chryssochoidis, G., Strada, A. & Krystallis, T. (2009) Public trust in institutions and information sources regarding risk management and communication: towards integrating extant knowledge. Journal od Risk Research, 12(2):137-185

Boulay, A., Houghton, J., Gancheva, V; Sterk, Y; Strada, A; Schlegel-Zawadzka, M; Sora, B; Sala, R & Rowe, G. (2008) Factors affecting incidence of peanut allergy: Priorities for research and policy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 63:797-809

Houghton, J.R., Rowe, G., Frewer, L.J., Van Kleef, E., Chryssochoidis, G., Kehagia, O., Korzen-Bohr, S., Lassen, J., Pfenning, U. & Strada, A. (2008) The Quality of Food Risk Management in Europe: Perspectives and Priorities., Food Policy, 33(1):13-26

Strada,A. (2008) Współczesne aspekty zarządzania bezpieczeństwem żywności: zrozumienie czynników wpływających na subiektywne postrzeganie ryzyka. KSW Nowe Wyzwania w Zarządzaniu Organizacjami

Strada,A., Sikora, T. & Adamus, W. (2006) Czynniki kształtujące poziom świadomości konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności. Kierunki rozwoju badań nad efektywnością komunikacji ryzyka, Handel Wewnętrzny

 

Książki

Strada, A. & Sikora, T. (2006) Food Industry, Kraków 2006 (ISBN 83-922067-7-0)

           

Rozdziały w książkach

Strada, A. & Sikora, T. (2009) Effective risk communication at the food market, in: New concepts in food evaluation. Nutraceuticals - Analyses - Consumer, Wrocław 2009

Strada, A. (2009) Rozdział 17: Application of the AHP/ANP to identify the most sustainable direction of crop production in Poland, w: The Analytic Hierarchy & Network Processes. Application in Solving Multicriteria Decision Problems (pod redakcją Adamus, W., ISBN 978-83-233-1814-9)

Strada, A., Popek, S. & Sikora, T. (2006) Rozdział 1: New Food Product Development (NFPD) as a Competitive Advantage, in: Food Industry, Kraków 2006 (pod redakcją Strada, A. & Sikora, T.: ISBN 83-922067-7-0)

Sikora, T. & Strada, A. (2005) Rozdział 6: Safety and Quality Assurance and Management Systems in Food Industry: An Overview, 85-96, w: Food Industry, Ateny 2005 (ISBN: 960-85847-9-5)

Strada, A., Morkis, G., Kołożyn-Krajewska, D. & Trafiałek, J. (2005) Rozdział 7: Safety and Quality Assurance and Management Systems in Food Industry: Level of Implementation in Food Enterprises in Poland, 97-113, w: Food Industry, Ateny 2005 (ISBN: 960-85847-9-5)

 

Konferencje

Chryssochoidis, G., Strada, A. & Krystallis, A. (2004) Trust in Information Sources: Food Risk Communication. INFORMALL Meeting, 18 październik 2004, Rzym

Strada, A., Chryssochoidis, G. & Krystallis, A. (2004) Measuring Trust in Food Risk Management and Communication". FOSARE Seminar "Food Safety and the Consumer", 3-4 czerwiec 2004, Bruksela

Houghton, J., van Kleef, E., Frewer, L., Chryssochoidis, G., Cnudde, P., Korzen-Bohr, S., Krystallis, T., Lassen, J., Phenning, U., Rowe, G. & Strada, A. (2005) Perceptions of food risk management practices among key stakeholders: results from a cross-european study. Society for Risk Analysis Annual Meeting, 4-7 grudzień 2005, Florida, USA

 

Inne publikacje - raporty naukowe

2009: Boulay, A; Gancheva, V; Houghton, J; Rowe, G; Sala, R; Schlegel-Zawadzka, M; Sola, R; Sora, B; Strada, A & Sterk, Y. Combined report of findings from survey with consumers in the four countries: Bulgaria, Poland, Spain and UK [EuroPrevall Deliverable ref. number: D5418, Food-CT-2005-514]

2008: Boulay, A; Gancheva, V; Houghton, J; Rowe, G; Sala, R; Schlegel-Zawadzka, M; Sola, R; Sora, B; Strada, A & Sterk, Y. (2008) Combined report of findings from interviews with "key informants" in the four countries: Bulgaria, Poland, Spain and UK [EuroPrevall Deliverable ref. number: D4221, Food-CT-2005-514]

2008: Boulay, A; Gancheva, V; Houghton, J; Rowe, G; Sala, R; Schlegel-Zawadzka, M; Sola, R; Sora, B; Strada, A & Sterk, Y. (2008) Combined report of findings from the focus groups in the four countries: A qualitative analysis of dietary habits and peanut allergy: overview and national reports from four different European countries (Bulgaria, Poland, Spain and UK) [EuroPrevall Deliverable ref. number: D4220, Food-CT-2005-514]

2007: Boulay, A; Gancheva, V; Houghton, J; Rowe, G; Sala, R; Schlegel-Zawadzka, M; Sola, R; Sora, B; Strada, A & Sterk, Y. (2007) Generic Peanut Food Chain: overview and national reports from four different European countries: Bulgaria, Poland, Spain and UK [EuroPrevall Deliverable ref. number: D4219, Food-CT-2005-514]

2006: Strada., A., Chryssochoidis, G. & Krystallis, A. Social representation study: report of findings from the focus groups with consumer and experts in Poland [SafeFoods, Food-CT-2005-506446]

2005: Chryssochoidis, G., Strada., A. & Krystallis, A. Social representation study: report of findings from the focus groups with consumer and experts in Greece [SafeFoods, Food-CT-2005-506446]

2005: Chryssochoidis, G., Strada., A. & Krystallis, A. University-Industry Cooperation in the field of biotechnology in Greece and the UK [Unind-Lam, ICA4-CT-2002-10003]

 

Raporty inne

2011: Prusak, A. (2011) Czynniki sukcesu współpracy badawczej z gospodarką. Raport opracowany w ramach projektu: Zarządzanie projektem badawczym i komercjalizacja wyników badań. Studia podyplomowe dla pracowników jednostek naukowych i podmiotów działających na rzecz nauki

2008: Strada, A Raport z badań dotyczących potrzeb szkoleniowych administracji publicznej w Polsce. Stowarzyszenie „Edukacja dla Przedsiębiorczości"

2007: Strada, A. Raport z Eksperckiego Panelu Dyskusyjnego jako uzasadnienie celów i założeń Projektu „Doskonalenie strategii zarządzania kompetencjami w jednostkach administracji publicznej z położeniem nacisku na  wykorzystanie mechanizmów rynkowych w zarządzaniu miastem" (w ramach Grantu NMF, Stowarzyszenie „Edukacja dla Przedsiębiorczości")

2007: Strada, A. Raport z Eksperckiego Panelu Dyskusyjnego jako uzasadnienie celów i założeń Projektu „Doskonalenie systemów zarządzania zasobami ludzkimi zgodnie z potrzebami rozwoju przedsiębiorczości lokalnej w Polsce " (w ramach Grantu NMF, Stowarzyszenie „Edukacja dla Przedsiębiorczości")