Katedra Zarządzania Jakością

A A A drukuj

prof. dr hab. Tadeusz Sikora

Prof dr hab. Tadeusz Sikora jest kierownikiem Katedry Zarządzania Jakością Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Ukończył studia na Wydziale Towaroznawstwa ówczesnej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie w 1974 r., w 1984 r. uzyskał stopień doktora nauk towaroznawczych, a w 1994 r. doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia. W 2000 r. otrzymał tytuł profesora zwyczajnego, a od 2004 r. pracuje na stanowisku profesora.

Posiada bogate doświadczenie we współpracy z przemysłem w zakresie wdrażania systemów zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (GMP, GHP, HACCP) i systemów zarządzania jakością. W latach 2001-2006 Prezes Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności (PTTŻ), od 2007 r. członek Zarządu PTTŻ. Od 1999 r. Członek Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk (PAN). Założyciel i redaktor naczelny (od 1994 r.) czasopisma Żywność: Nauka-Technologia-Jakość (od 2010 r. na liście Thomson Reuters, IF=0,157). Posiada doświadczenie w projektach międzynarodowych takich, jak np.: "Food Industry" (29121-IC-1-2003-1-GR-ERASMUS-IPUC-1), „Quality of Life and Management of Living Resources": FLAIR-FLOW EUROPE IV (PR 5) i „Quality Management in the Dairy Sector" (P9312-05-01/403E), oraz krajowych dotyczących zarządzania bezpieczeństwem żywności (np. N N112 054034, N R12 0097 06/2009). Autor ponad 300 publikacji polskich i zagranicznych.

Jest promotorem licznych prac licencjackich, magisterskich.  W trakcie dotychczasowej pracy naukowej był promotorem 13 prac doktorskich. Jest laureatem wielu nagród za osiągnięcia naukowe, m.in. laureatem XIII edycji konkursu Polskiej Indywidualnej Nagrody Jakości im. Prof. Edwarda Kindlarskiego w kategorii nauka w 2010 r.

Zainteresowania naukowe

  • metody badania i oceny jakości żywności,
  • środowiskowe uwarunkowania jakości żywności,
  • kwalimetria żywności,
  • systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (GMP, GHP, HACCP),
  • zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym.

 

Najważniejsze publikacje


Artykuły

  1. Ślawska J., Sikora T.: Kategorie i atrybuty informacji oraz jej ochrona, Problemy Jakości, 12/2011, ss. 25 - 30.
  2. Ślawska J., Sikora T.: Znaczenie informacji i konieczność jej ochrony. Geneza zarządzania bezpieczeństwem informacji. Zarządzanie Jakością 1/2011, ss. 23 - 34.
  3. Nowicki P., Sikora T.: Zachowania konsumentów na rynku barów bistro, Handel Wewnętrzny 5/2011, ss. 39 - 49.
  4. Kafel P., Sikora T.: Funkcjonowanie systemów zarządzania jakością w polskich przedsiębiorstwach i ich wpływ na modernizację produktową, Zesz. Nauk. UEK, nr 859, ss. 161 - 173.
  5. Kafel P., Sikora T.: Składniki kosztów wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach branży spożywczej, Zesz. Nauk. UEK, nr 874,  ss. 37 - 43.
  6. Krasnowska G., Sikora T.: Suplementy diety a bezpieczeństwo konsumenta, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 4(77)/2011, ss. 5 - 23.
  7. Ząbek J., Sikora T.: Satysfakcja i lojalność. Istota i trendy percepcji klientów w zmieniającym się otoczeniu organizacji, Marketing i Rynek 8/2011, ss. 2- 9.
  8. Kafel P., Sikora T.: Integrated Management Systems Certification - Survey Result, Journal of Economics and Organization of Future Enterprise, nr 1/2010, ss. 45 - 53.
  9. Kafel P., Sikora T., Integracja systemów zarządzania, Problemy Jakości 8/2011, ss. 2-6.
  10. Nowicki P., Sikora T.: Postrzeganie funkcjonowania systemów GMP/GHP i HACCP przez pracowników barów bistro, Zesz. Nauk. UEK, Towaroznawstwo, nr 886, Kraków 2012, ss. 109 - 127.
  11. Zimon D., Sikora T.: Ocena funkcjonowania systemu zarządzania jakością w małych i średnich organizacjach handlowych, Handel Wewnętrzny nr 2(337)/2012, ss. 21 - 32.
  12. Nowicki P., Sikora T.: Szkolenia a poziom wiedzy pracowników sieci barów bistro odnośnie do systemów GMP/GHP i HACCP, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2(31)/2012, ss. 20 - 36. 
  13. Nowicki P., Sikora T.: Realizacja założeń zasad GMP/GHP I system HACCP oraz samoocena poziomu wiedzy pracowników barów bistro, Nauki Inżynierskie i Technologie 1(4)/2012, ss. 33 - 43.
  14. Nowicki P., Sikora T.: Opinie klientów sieci barów bistro na temat higieny i jakości serwowanych potraw, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2(81)/2012, ss. 198 - 214.
  15. Ząbek J., Sikora T.: Komunikacja organizacji z klientem zgodnie z wymaganiami ISO 9001:2008 a jakość usługi. Wybrane dylematy w warunkach niejednoznacznych zależności, Zarządzanie Jakością  nr 3-4/2012, ss. 74 - 89.
  16. Kafel P., Nowicki P., Sikora T.: Ocena polityki zintegrowanego systemu zarządzania. Assessment of integrated management system polisy, Economy and Management 1/2012, ss. 105 - 112.
  17. Kafel P., Nowicki P., Sikora T.: Wymagania dotyczące dostawców wybranych sieci spożywczych, Zarządzanie Jakością 1/2013, ss. 17 - 20.
  18. Hermaniuk T., Sikora T.: Przywództwo jako czynnik warunkujący skuteczne funkcjonowanie systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie, Zarządzanie Jakością 1/2013, ss. 34 - 2039.
  19. Nowicki P., Kafel P., Sikora T.: Food Safety Systems' Functioning in Polish Networks of Grocesy Stores, Management Systems in Production Engineering 2/2013, pp. 5 -7.
  20. Nowicki P., Kafel P., Sikora T.: Selected Requirement of Integrated management Systems Based on PAS 99 Specification, International Journal for Quality Research 7(1)/2013, pp. 97 - 106.
  21. Kafel P., Nowicki P., Sikora T.: Planowanie w integrowaniu systemów zarządzania w przedsiębiorstwach branży spożywczej, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2(87)/2013, 173 - 184.
  22. Kafel P., Sikora T.: Powiązania sposobu definiowania jakości i poziomu dojrzałości systemów zarządzania w polskich przedsiębiorstwach, Problemy Jakości 1/2013, 8 - 11.
  23. Kafel P., Sikora T.: Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży spożywczej, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1(86)/2013, 204 - 216.

  

Książki

  1. Sikora T. (red.): Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością, Wyd. UEK, Kraków 2011, ss. 1 - 322.
  2. Sikora T., Giemza M. (red): Praktyka zarządzania w XXI wieku, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2012, ss. 1 - 727.
  3. Sikora T., Balon U. (red.): Determinanty zarządzania jakością. Usługi i żywność, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2012, ss. 1 - 526.
  4. Sikora T., Nowicki P. (ed.): Challenges of quality management, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2012, ss. 1 - 215.

  

Rozdziały w książkach

  1. Nowicki P., Sikora T.: HACCP System Functioning Evaluation Model Based on Bistro Bars in Poland, in: Krasnowska G., Salejda A. M. (ed.): Safety in Food Production Chain, Wyd. UP we Wrocławiu, Wrocław 2011, ss. 69 - 80.
  2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T.: Analiza ryzyka jako fundament zarządzania ryzykiem na poziomie państwowym, gospodarczym i konsumenckim, w: Innowacyjność gospodarki mięsnej w Polsce, monografia naukowa pod red. S. Tyszkiewicza i H. Witkowskiej, Wyd. ZG SITSpoż., Warszawa 2011, ss. 82 - 94.
  3. Sikora T., Reiss-Fizia P.: Rola kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie zarządzanym projakościowo, w: Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością, red.: Sikora T., Wyd. UEK, Kraków 2011, ss. 269 - 314.
  4. Kafel P., Sikora T.: Bariery wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością, w: Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością, red.: Sikora T., Wyd. UEK, Kraków 2011, ss. 253 - 268.
  5. Nowicki P., Sikora T.: HACCP system documentation process according to the opinion of the emplyees of bistro bars, in: Sikora T., Nowicki P. (ed.): Challenges of quality management, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2012,ss. 77 - 89 .
  6. Ślawska J., Sikora T.: Uwarunkowania wdrożenia w organizacji systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji, w: Sikora T., Giemza M. (red): Praktyka zarządzania w XXI wieku, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2012, ss. 191 - 222.

  

Konferencje

  1. Sikora T.: Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w łańcuchu żywnościowym, Mat. Sem. Nt.: „Doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności", Klub POLSKIE FORUM ISO 9000, Zakopane 16 -18.11. 2008 r., ss. 21 -30.
  2. Sikora T., Reiss P.: Rola kultury w organizacji zarządzanej projakościowo,    Mat. Sem. nt.: „Jakość w biznesie", 28 - 31 marca 2008 r.,  ss. 19 - 28. (Klub POLSKIE FORUM ISO 9000).
  3. Nowicki P., Sikora T.: Bezpieczeństwo i higiena żywności w opinii   pracowników wybranej sieci bistro,  Mat. I Sympozjum Inżynierii Żywności, Warszawa 5 - 6 czerwca 2008 r. s. 80.
  4. Sikora T.: Nowicki P., Obligatory and non-obligatory quality and food safety   management systems in United Europe, Proceedings of XVI IGWT Symposium, University of Suwon, South Korea, 18-22 August 2008, Vol. 1, page 331-336.
  5. Nowicki P., Sikora T., Polish consumers' awareness and satisfaction on food safety, Proceedings of XVI IGWT Symposium, University of Suwon, South Korea, 18-22 August 2008, Vol. 2, page 991-998.
  6. Sikora T.: Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w łańcuchu żywnościowym", Mat. Sem. „Doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, Zakopane 16 - 18.11. 2008 r., ss. 21 - 30.
  7. Sikora T.: Szanse i zagrożenia wdrażania systemów bezpieczeństwa żywności, Mat. Konf. nt.: „Jak efektywnie funkcjonować na rynku produktów żywnościowych. Prawo, bezpieczeństwo, jakość", Europejskie Centrum Kompetencyjne ds. Rynku Spożywczego TUV Rheinland, Tyniec, 2 czerwca 2009 r.
  8. Sikora T., Strada A.: Effective risk communication at the food market, Quality and Safety in Food Production Chain, in: Proc. 4th International Conference, Wrocław 24 - 25 September 2009, s. 213.
  9. Sikora T.: Znaczenie szkoleń i doskonalenia personelu w systemie zarządzania jakością, [w:] Wybrane aspekty zarządzania jakością , red. M. Salerno-Kochan, UEK, Kraków 2009, ss. 223 - 226.
  10. Sikora T.: Kultura jakości w organizacji zarządzanej projakościowo, [w:] Mat. 8 Sympozjum nt.: „Jakość w Opiece Zdrowotnej - Mazowieckie Forum Dyskusyjne", Maków Mazowiecki - Kaszewiec, 8 - 9.VI.2009 r., ss. 47 - 57.
  11. Sikora T.: Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym, Mat. Sem. nt.: „Doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności - 2", POLSKIE FORUM ISO 9000, Zakopane 2010, ss. 47 - 55.
  12. Nowicki  P., Sikora T.:  The influence of self-evaluation concerning food safety knowledge on food hygiene perception of bistro bars employees, in: Facing the Challenges of the Future: Execellence in Business and Commodity Science, Proc. 17th IGWT Symposium 2010 International Conference on Commerce, Vol. I, September 21 - 25, 2010, Romania, pp. 499 - 504.
  13. Sikora T.; Wymagania prawa i rynku dotyczące bezpieczeństwa i jakości owoców, Mat. XIII Ogólnopolskiej Konferencji nt.: „Jakość owoców. Wymagania prawa i rynkowa konieczność", Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 10 grudnia 2010 r., ss.17 - 26.
  14. Kafel P., Sikora T.:  Benefits of Implementation and Certification of Management Systems in the Food Industry Enterpeises, in: Conference Manual 5. International Quality Conference, May 20 2011, Kragujevac, pp. 625 - 629.
  15. Nowicki P., Sikora T.:  Customer Satisfaction of Food Quality and Safety Based on the Example of Bistro Bars in Poland, in: Conference Manual 5th International Quality Conference, May 20 2011, Kragujevac, pp. 619 - 623.
  16. Sikora T.: Zapewnianie jakości. Od Biblii do ISO 22000., Mat. Konf. nt.: „Teraźniejszość i przyszłość polskiego sektora rolno-spożywczego", Org. IERiGŻ i KZJ UEK, Kraków, 6 października 2011 r. (stron 19).
  17. Nowicki P., Sikora T.:  HACCP System Functioning Evaluation Model Based on Bistro Bars in Poland, Proc. Of the 5th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain, Wrocław 19 - 20 September 2011, s. 113.
  18. Nowicki P., Sikora T.: Customer Satisfaction of Food Quality and safety Based on the Example of Bistro Bars in Poland,  Conference Manual 5th International Quality Conference, May 20 2011, Kragujevac, Serbia, ss. 619 - 623.
  19. Kafel P., Sikora T.: Benefits of Implementation and Certification of Management Systems in the Food Industry Enterprises, Conference Manual 5th International Quality Conference, May 20 2011, Kragujevac, Serbia, ss. 625 - 629. Nowicki P., Sikora T.: Obligatory and voluntary food safety management systems - the up to date review, 6th International Quality Conference, June 08th 2012, Conference Manual, Kragujevac, pp. 723 - 734.
  20. Kafel P., Sikora T.: Quality management systems benefits and their influence on financial performance, 6th International Quality Conference, June 08th 2012, Conference Manual, Kragujevac, pp. 299 - 304.
  21. Nowicki P., Sikora T.: Consumers behavior at the food market, 18th IGWT Symposium "Technology and Innovation for a Sustainable Future: a Commodity Science Perspective, e. by R. Merli, Rome, September 24 -  28th, 2012, pp. 8.
  22. Kafel P., Sikora T.: Financial performance of Polish small and medium enterprises in food sector, 18th IGWT Symposium "Technology and Innovation for a Sustainable Future: a Commodity Science Perspective, e. by R. Merli, Rome, September 24 -  28th, 2012, pp.11.
  23. Prusak A., Stefanów P., Niewczas M., Sikora T.: Application of the AHP in Evaluation and Selection of Suppliers, 57th EOQ Congres "Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future, June 17-20, 2013 Tallinn, Estonia.
  24. Sikora T., Niewczas M., Prusak A.: Ethics and Trust in Quality Assurance, 57th EOQ Congres "Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future, June 17-20, 2013 Tallinn, Estonia.
  25. Schlegel-Zawadzka M., Prusak A., Sikora T.: Food and Nutritional Globalization vs. Trends of Protection of Traditional Food Produkts in Poland, 57th EOQ Congres "Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future, June 17-20, 2013 Tallinn, Estonia.
  26. Obal A., Sikora T.: Innowacyjność sektora przekąsek, Mat. Konf. Nauk. - XLI Sesja Naukowa KNoŻ PAN, Kraków 2-3.07.2013, s.199.
  27. Sikora T., Niewczas M.: Zachowanie konsumentów w sytuacji zagrożenia dla zdrowia, którego źródłem jest żywność, Mat. Konf. Nauk. - XLI Sesja Naukowa KNoŻ PAN, Kraków 2-3.07.2013, s. 212.
  28. Sikora T.: Współczesne trendy w produkcji żywności, wystąpienie w dyskusji panelowej, Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa z okazji 35-lecia Wydz. Nauk o Żywieniu człowieka i Konsumpcji SGGW, „Nauka o żywieniu człowieka - osiągnięcia i wyzwania", Warszawa 28 - 29.06 2013 r.
  29. Sikora T., Ślawska J.: Uwarunkowania wdrożenia w organizacji systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji, Konferencja „Wyzwania w Zarządzaniu Jakością" w ramach VII edycji Ogólnopolskiego Programu Najwyższa Jakość Quality International 2013, Chorzów, 10.6. 2013 - referat wygłoszony.
  30. Sikora T.: Zapewnianie jakości. Od Biblii do ISO 22000. IV Konferencja QUALITAS - Jakość, Środowisko, Produktywność, Gdańsk 17 - 19.4.2013 r.; organizatorzy: katedra Inżynierii Zarządzania Operacyjnego Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej, Zakład zarządzania Jakością i Środowiskiem Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego oraz Studenckie Koła Naukowe: Qualitas UG Jakości i Produktywności Politechniki Gdańskiej - referat wygłoszony.

  

Inne publikacje

  1. Sikora T., Kołożyn-Krajewska D.: Elastyczność w systemie HACCP, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2/2013, ss. 74 - 75.