Katedra Zarządzania Jakością

A A A drukuj

dr inż. Paweł Nowicki

Ukończył w 2002 roku studia na kierunku Towaroznawstwo na ówczesnej Akademii Ekonomicznej w Krakowie. Po ukończeniu studiów podjął pracę w Katedrze Opakowalnictwa Towarów Akademii Ekonomicznej w Krakowie. Od października 2006 pracuje w Katedrze Zarządzania Jakością UEK.  W 2010 roku obronił prace doktorską na Wydziale Towaroznawstwa UEK w Krakowie.  Jego zainteresowania naukowe obejmują głównie zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym (GMP,/GHP, HACCP, ISO 22000) oraz międzynarodowe standardy  dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności dla dostawców sieci handlowych (IFS, BRC). Ponadto zajmuje się zintegrowanymi systemami zarządzania jak również badaniem preferencji i satysfakcji klientów w branży barów szybkiej obsługi. Ukończył szkolenie i posiada certyfikat Zarządzanie i analiza ryzyka. Prowadzi wykłady z zakresu zarządzania jakością, zarządzania i analizy ryzyka. Otrzymał również grant krajowy finansowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego N N112 054034 (Świadomość pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności a satysfakcja klientów firmy). Autor lub współautor wielu publikacji, w tym artykułów publikowanych w wysokopunktowanych czasopismach. Biegle posługuje się językiem angielskim.
Wiecej: http://www.researchgate.net/profile/Pawel_Nowicki

 

Zainteresowania naukowe

  • systemy zapewnienia jakości ibezpieczeństwa zdrowotnego żywności (GMP,/GHP, HACCP, ISO 22000)
  • międzynarodowe standardy dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności dla dostawców sieci handlowych (IFS, BRC)
  • zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym
  • zintegrowane systemy zarządzania
  • badanie preferencji i satysfakcji klientóww branży barów szybkiej obsługi

 

Najważniejsze publikacje

do pobrania: http://www.researchgate.net/profile/Pawel_Nowicki 

Publikacje w czasopismach recenzowanych

Nowicki P., Wymagania prawne oraz obowiązki producentów materiałów opakowaniowych i opakowań, Zeszyty Naukowe nr 675, Kraków 2005. Sikora T., Nowicki P., Food safety assurance according to Codex Alimentarius and ISO 22000 standard, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2007, Vol. 57, s. 489-493.

Sikora T., Nowicki P., Obligatory and non-obligatory quality and food safety management systems in United Europe, Towaroznawcze Problemy Jakości, 4/2008, s. 18-31.

Nowicki P., Poziom zapewnienia jakości świadczonych usług przez sieć barów bistro w opinii klientów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2/2009, s. 154-166.

Nowicki P., Sikora T., Bezpieczeństwo i higiena żywności w opinii pracowników wybranej sieci barów bistro, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3/2009, s. 145-153

Nowicki P., Sikora T., Bistro cafeterias' consumers' satisfaction of service and awareness on food safety, Towaroznawcze Problemy Jakości, 2/2009, s. 40-47.

Nowicki P., Wymagania i wdrażanie zasad GMP i GHP w zakładach żywienia zbiorowego, Zeszyty Naukowe UEK nr 815, Kraków 2010, s. 107-123.

Nowicki P., Kafel. P., Bezpieczeństwo żywności i żywienia w prawie unijnym i polskim oraz normach ISO - integracja systemów, Zeszyty Naukowe UEK nr 815, Kraków 2010, s. 91 - 105.

 

Rozdziały w książkach

Nowicki P., Badanie i ocena jakości materiałów opakowaniowych i opakowań jednostkowych, (współautorzy: M. Lisińska-Kuśnierz, J. Kolek, M. Ucherek, A. Walden-Kozłowska), AE, Kraków 2005, 156s.

Nowicki P., Borusiewicz A., Karaś W., Kostrz A., From Typical to New Food Products in Poland - Oscypek, The Food Industry in Europe - Tradition and Innovation, Kraków 2006.

Nowicki P., i inni, Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością, pod red. T. Sikory, Wyd. UEK, Kraków 2010.

 

Konferencje

Nowicki P., Bezpieczeństwo i higiena produkcji żywności w ocenie klientów barów bistro - wybrane wyniki badań, (w) Koncepcje zarządzania jakością - doświadczenia i perspektywy, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2008, s. 650-658.

Nowicki P., Conditions of proper functioning of the Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) system in the enterprise, Materiały z konferencji naukowej nt. The Economy at the beginning of the New Millenium, Oradea, Rumunia 29-31.05.2003, t. XII, s. 447 - 452. 

Nowicki P., Wykres przyczynowo-skutkowy jako skuteczne narzędzie podnoszenia jakości produktu w przedsiębiorstwie branży opakowaniowej, Materiały z konferencji naukowej nt. Narzędzia jakości w doskonaleniu i zarządzaniu jakością, Kraków 16-17 IX 2004, s. 328-333.

Nowicki P., Standard AIB jako narzędzie oceny zasad GMP i GHP w przedsiębiorstwach branży spożywczej, Materiały z IV Ogólnopolskiej Sesji Naukowej Zarządzania Jakością nt. Wyzwania Zarządzania Jakością, Kraków 17-18 V 2007, s. 141-144.

Nowicki P., Postrzeganie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności przez klientów barów bistro w Małopolsce, Materiały z V Ogólnopolskiej Sesji Naukowej Zarządzania Jakością nt. Wyzwania Zarządzania Jakością, Kraków  15-16 V 2008, s. 138-142.

Sikora T., Nowicki P., Obligatory and non-obligatory quality and food safety management systems in United Europe, Proceedings of XVI IGWT Symposium, University of Suwon, South Korea, 18-22 August 2008, Vol. 1, page 331-336.

Nowicki P.,Sikora T., Polish consumers' awareness and satisfaction on food safety, Proceedings of XVI IGWT Symposium, University of Suwon, South Korea, 18-22 August 2008, Vol. 2, page 991-998.

Nowicki P., Sikora T., Czynniki kształtujące preferencje nabywców usług gastronomicznych - przegląd badań, (w:) Wybrane Aspekty Zarządzania Jakością pod red. M. Salerno-Kochan, Wydawnictwa AGH, Kraków 2010, s. 222-225.

Nowicki P., Sikora T., Zagrożenia występujące w produkcji wód mineralnych oraz miejsca monitorowania tych zagrożeń, (w) Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym, Prace i materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2010, Nr 2/1, s. 185-196.

Nowicki P., Sikora T., Czynniki kształtujące satysfakcję klienta oraz korzyści z pomiaru satysfakcji klienta w procesie doskonalenia jakości, (w) Zarządzania Jakością - Doskonalenie Organizacji pod red. T. Sikory, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2010, Tom 1, s. 171-181.

Nowicki P., Sikora T., The influence of self-evaluation concerning food safety knowledge on food hygiene perceptron of bistro bars employees, Proceedings of the 17th IGWT Symposium 2010 International Conference on Commerce, Academy of Economic Studies, Bucharest, Rumunia, 21-25 September 2010, Vol. 1, page 499-504.

Nowicki P., Sikora T., Customer satisfaction of food quality and safety based on the example of bistro bars in Poland, Proceedings of the 5th International Quality Conference, Center for quality, Faculty of Mechanical Engineering, University of Kragujevac, Serbia, 20. 05. 2011, page 619-624.

Nowicki P., Sikora T., Wpływ procesu rebrandingu na funkcjonowanie systemu HACCP w przedsiębiorstwie (w) Wybrane Aspekty Zarządzania Jakością pod red. M. Salerno-Kochan, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2011, s. 204-214.

Nowicki P., Sikora T., HACCP system functioning evaluation model based on bistro bars in Poland (w) Safety in Food Production Chain pod red. G Krasnowska, A.M. Sadleja, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2011, s. 69-80.

 

Inne publikacje

Nowicki P., Podnoszenie kwalifikacji specjalistów w zakresie opakowań - Lipsk 2003, Opakowanie 2003 nr 12, s. 22.

Nowicki P., Opakowania jednostkowe do piwa, Agro Przemysł 2005, nr 3, s. 63.

Nowicki P., Kursy dla specjalistów w zakresie opakowań - Lipsk 2004, Opakowanie 2005 nr 2, s. 22.

Nowicki P., Aktualne akty prawne dotyczące produkcji żywności, Agro Przemysł 2006, nr 1, s. 34.

Nowicki P., Sikora T., Czynniki kształtujące preferencje nabywców usług - Gastronomia: czym kierują się klienci?, Bezpieczeństwo i higiena żywności, 4/2010, s. 48-50.

Nowicki P., Recenzja „Zarządzanie bezpieczeństwem żywności", Bezpieczeństwo i higiena żywności, 7-8/2010, s. 65.

Nowicki P., Recenzja „Zarządzanie bezpieczeństwem żywności", Problemy Jakości, Sierpień 2010, s. 52.