Katedra Zarządzania Jakością

A A A drukuj

dr inż. Piotr Kafel

Ukończył w 2001 roku studia na kierunku Ekonomia na Akademii Ekonomicznej w Krakowie. Po ukończeniu studiów podjął pracę w Katedrze Towaroznawstwa Ogólnego i Zarządzania Jakością Akademii Ekonomicznej w Krakowie. W 2008 roku obronił prace doktorską na Wydziale Towaroznawstwa UEK w Krakowie. Od 2005 roku współpracuje z akredytowaną jednostką certyfikująca wyroby obecnie jako auditor w obszarze przetwórstwa i wprowadzania do obrotu produktów rolnictwa ekologicznego (rozp. 834/2007), produktów tradycyjnych oraz regionalnych oraz w krajowych systemach certyfikacji żywności (PQS, QAFP). W pracy naukowej zajmuje się obszarem oceny zgodności wyrobów i procesów oraz systemami zarządzania w branży spożywczej.

Więcej: http://www.researchgate.net/profile/Piotr_Kafel

Zainteresowania naukowe

  • integracja systemów zarządzania, efektywność SZJ,
  • certyfikacja wyrobów w tym produktów żywnosciowych,
  • przetwórstwo produktów rolnictwa ekologicznego.

 

Najważniejsze publikacje

Do poprania: http://www.researchgate.net/profile/Piotr_Kafel 

Publikacje w czasopismach recenzowanych

Kafel P., Sikora T., Wykorzystanie tradycyjnych narzędzi wspomagających zarządzanie jakością, Przegląd Organizacji 3, 2006 s. 31-34

Kafel P., Sikora T., Komputerowe wspomaganie zarządzania jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach - wyniki badań, Zarządzanie Jakością nr 2, 2006 s. 77-79

Kafel P., Polska Nagroda Jakości i jej opłacalność, Problemy Jakości - 6, 2006 r., str. 48-49.

Kafel P.: Metody pomiaru stopnia wdrożenia filozofii TQM w przedsiębiorstwie. Zeszyty Naukowe AE nr 717, Kraków 2006 r.

Balon U., Kafel P.: Przegląd zarządzania, Zeszyty Naukowe AE nr 717, Kraków 2006 r.

Kafel P., Sikora T., Wpływ certyfikacji systemów zarządzania jakością na wyniki finansowe małych i średnich przedsiębiorstw branży spożywczej. Problemy Jakości - 6, 2008 r., str. 30-32.

Kafel P., Sikora T., Badanie wpływu systemu ISO 9001 na wybrane wskaźniki finansowe przedsiębiorstw branży spożywczej z wykorzystaniem metody Du Ponta, Zarządzanie jakością 4/2008 str. 38-41

Kafel P., Sikora T., Wpływ certyfikacji systemu zarządzania jakością na syntetyczny wskaźnik rozwoju przedsiębiorstwa na przykładzie małych i średnich przedsiębiorstw branży spożywczej. Przegląd Organizacji 2/2009 s. 42-44

Kafel P., Sikora T., Efekty wdrożenia systemów jakości, Ekonomika i organizacja przedsiębiorstwa, 12/2009 str. 97-93

Kafel P. Znaki jakości wyrobów spożywczych, Zarządzanie jakością 1/2010 (19)

Kafel P., Sikora T., Zasada elastyczności w stosowaniu systemu HACCP na przykładzie przedsiębiorstw przetwarzających produkty rolnictwa ekologicznego, Przegląd organizacji 7-8/2010

Kafel P., Nowicki P., Bezpieczeństwo żywności i żywienia w prawie unijnym i polskim oraz normach ISO - integracja systemów, Zeszyty naukowe nr 815 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2010

Kafel P., Kluczowe czynniki TQM wpływające na wyniki finansowe przedsiębiorstw branży spożywczej, Zeszyty naukowe nr 815 Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2010

Kafel P., Wpływ strategii projakościowej na pozycję organizacji - aspekt finansowy, Współczesne zarządzanie 3/2010

Kafel P., Sikora T., Postrzeganie procesu certyfikacji przez organizacje zajmujące się przetwórstwem i obrotem produktów rolnictwa ekologicznego, Towaroznawcze Problemy Jakości 4(25)/2010

Kafel P., Sikora T. Integracja systemów zarządzania, Problemy Jakości 8/2011

Kafel P., Sikora T. Składniki kosztów wdrożenia i certyfikacji systemu zarządzania jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach branży spożywczej, Zeszyty Naukowe Towaroznawstwo nr 874, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków 2011 r.

Kafel P., Sikora T. Funkcjonowanie systemów zarządzania jakością w polskich przedsiębiorstwach i ich wpływ na modernizację produktową, Zeszyty Naukowe nr 859, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Kraków 2011 r.

 Kafel P., Sikora T., Quality management systems benefits and their influence on financial performance, 6th International Quality Conference, 08.06.2012 r., Kragujevac, Serbia ISBN 978-86-86663-82-5

Kafel P., Sikora T., Financial performance of polish small and medium enterprises in food sector, 18th IGWT symposium Technology and innovation for a sustainable future: A commodity science perspective, Rome, September 24-28th, 2012 r.

Kafel P., Sikora T., Powiązanie sposobu definiowania jakości i poziomu dojrzałości systemów zarządzania w polskich przedsiębiorstwach, Problemy Jakości 1/2013 s. 8-12

Jovanović J., Kafel P., Krivokapić Z., Vujović A., Procjena nivoa zrelosti primjenom alata za samoocjenjivanje, Kvalitet & izvrsnost 1-2/2013, s. 28-30. (ISSN 2217-852X)

Nowicki P., Kafel P., Sikora T., Selected requirements of integrated management systems based on Pas 99 specification, International Journal for Quality Research, Volume 7 - 2013 - Number 1, 93-102

Kafel P., Sikora T., The usage of quality management methods and tools in food sector organizations/Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży spożywczej. Food. Science. Technology. Quality. 2013, vol 1(86), 204-216, IF=0,155

Kafel P., Nowicki P., Sikora T., Planning in integration of management systems in polish organizations in food sector. Food. Science. Technology. Quality. 2013, vol 2(87), IF=0,155

Kafel P., Nowicki P., Sikora T., Wymagania dotyczące dostawców wybranych sieci spożywczych, Zarządzanie Jakością, 1/2013 (31)

Kafel P., Food quality products in EU countries, 7th International Quality Conference, May 24th 2013, Center for Quality, Faculty of Engineering, University of Kragujevac

Kafel P., Jovanović J., Krivokapić Z., Vujović A., Monitoring, measurement, analysis and review in Polish and Montenegrin organizations according to the ISO 9004 management maturity model, 7th International Quality Conference, May 24th 2013, Center for Quality, Faculty of Engineering, University of Kragujevac

Nowicki P., Kafel P., Sikora T., Food safety systems’ functioning in polish networks of grocery stores, Management Systems in Production Engineering, 2013, 2(10), pp 5-7

Kafel P., Nowicki P., Sikora T., System zarządzania jakością w przedsiębiorstwach po rezygnacji z jego certyfikacji, Problemy Jakości, 10/2013, s. 17-20

Prusak A., Kafel P., Wykorzystanie metody Analitycznego Procesu Hierarchicznego (AHP) w procesie certyfikacji wyrobów, ABC Jakości, nr 3-4/2013 s. 48-53

Kafel P., Nowicki P., Sikora T., Produkty wysokiej jakości w polskich sieciach handlowych, Handel wewnętrzny, 5/2013, str. 68-79

 


Rozdziały w książkach

Kafel P., Zarządzanie jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach, w: „Koncepcje zarządzania jakością. Doświadczenia i perspektywy", Red. T. Sikora, UEK Kraków, Kraków 2008 r.

Kafel P. i inni, Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością pod red. T. Sikory, Kraków 2010, wyd. Uniwersytet Ekonomiczny  w Krakowie, Rozdział 3.4-3.6

 

Konferencje

Kafel P., Sikora T.: Badania satysfakcji klientów w przedsiębiorstwach, Konferencja naukowa nt: "Klient w organizacji zarządzanej przez jakość", Kraków 2006 r.

Kafel P. Badania biegłości jako metoda doskonalenia jakości laboratorium, w: „Wybrane aspekty zarządzania jakością", Red. M. Salerno-Kochana, UEK Kraków, Kraków 2009 r.

Kafel P. Wpływ wdrożenia i certyfikacji SZJ zgodnego z normami ISO serii 9000 na wyniki przedsiębiorstw, w: „Wybrane aspekty zarządzania jakością", Red. M. Salerno-Kochana, UEK Kraków, Kraków 2009 r.

 Kafel P., Sikora T., Rola stron internetowych w komunikacji z klientem na przykładzie certyfikowanych organizacji rolnictwa ekologicznego, w: „Wybrane aspekty zarządzania jakością", Red. M. Salerno-Kochana, UEK Kraków, Kraków 2010 r.

Kafel P., Sikora T., Spełnienie wybranych wymagań rolnictwa ekologicznego w organizacjach prowadzących produkcję ekologiczną. Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego pt. Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym. Tom 1, Sopot 2010, s. 313-318

Kafel P., Rentowność sprzedaży w organizacjach, które zostały laureatami Polskiej Nagrody Jakości w Zarządzanie jakością. doskonalenie organizacji pod red.: T. Sikory, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków 2010

Kafel P., The influence of the polish quality award on financial performance of polish companies, 17th IGWT Symposium, 2010 International Conference on Commerce, September 21-25, 2010, Romania, vol. I, s. 200

Kafel P., Sikora T., Benefits of implementation and certification of management systems in the food industry enterprises, 5th International Quality Conference, 20.05.2011 r., Kragujevac, Serbia

Kafel P., Powiązania miedzy ISO 9004:2009 i ISO 9001:2008 w: „Wybrane aspekty zarządzania jakością", red. M. Salerno-Kochana, UEK Kraków, Kraków 2011 r.

 

Inne publikacje

Kafel P., Produkcja ekologiczna w branży spożywczej - sposób na wzrost sprzedaży?, Magazyn Przemysłu Mięsnego 6/2006

Kafel P.: Dane pod szczególnym nadzorem, Magazyn Przemysłu Mięsnego, 5/2007 s. 46-48

Kafel P.: Produkty ekologiczne - możliwości rozwoju, Cukiernictwo i piekarstwo, 9/2007 s.64

Kafel P., (Prawie) wszystko o pomiarach, Magazyn Przemysłu Mięsnego, 6/2008 s. 44-47

Kafel P., Kiedy informacja śmierdzi?, Magazyn Przemysłu Mięsnego 12/2008 str. 24-25

Kafel P. Rola systemu zarządzania jakością w dobrowolnym systemie oceny zgodności wyrobów, ABC Jakości, nr 1-2(57-58) 2009

Kafel P. Certyfikacja procesów przetwórstwa produktów rolnictwa ekologicznego, ABC Jakości, nr 3-4(59-60) 2009

Bednarski A., Kafel P., Certyfikacja systemów jakości żywności ze szczególnym uwzględnieniem Systemu PQS, infoPOLSUS, styczeń 2010, nr 8

Bednarski A., Kafel P., Pork Quality System - zasady certyfikacji, Magazyn Przemysłu Mięsnego 1-2/2010