Oferta dydaktyczna
STUDIA NIESTACJONARNE PIERWSZEGO STOPNIA - ZAOCZNE
Czas trwania studiów: 6 semestrów (3 lata)
Tytuł zawodowy absolwenta: licencjat
Absolwenci studiów niestacjonarnych pierwszego stopnia mogą kontynuować naukę na studiach drugiego stopnia w jednostce macierzystej w Krakowie.
KIERUNKI I SPECJALNOŚCI
- kierunek Zarządzanie
- specjalność: Controlling i zarządzanie finansami przedsiębiorstw
- specjalność: Euromarketing
- specjalność: Funkcjonowanie i rozwój przedsiębiorstw
- specjalność: Rachunkowość
- specjalność: Zarządzanie firmą
- specjalność: Zarządzanie sprzedażą w produkcji i handlu
- specjalność: Zarządzanie turystyką i hotelarstwem
- specjalność: Zarządzanie zasobami ludzkimi.
- kierunek Turystyka i rekreacja
- specjalność: Turystyka międzynarodowa
- specjalność: Hotelarstwo i gastronomia
SPECJALNOŚCI NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE
Controlling i zarządzanie finansami przedsiębiorstw
Podstawowym celem kształcenia na tej specjalności jest przekazanie wiedzy teoretyczno-metodycznej oraz praktycznych umiejętności dotyczących konstruowania, wdrażania i rozwijania systemów controllingu w przedsiębiorstwie oraz zarządzania finansami przedsiębiorstw.
Euromarketing
Specjalność daje możliwość opanowania wiedzy i umiejętności niezbędnych do prawidłowego formułowania marketingowych strategii skutecznego działania na jednolitym rynku wewnętrznym Unii Europejskiej. Studenci poznają podstawy teoretyczne, metody i narzędzia współczesnego marketingu oraz ekonomiczne, prawne, społeczne i kulturowe uwarunkowania euromarketingu.
Funkcjonowanie i rozwój przedsiębiorstw
Specjalność umożliwia zdobycie wszechstronnej wiedzy z zakresu funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstwa, bez względu na przedmiot i rodzaj jego działalności, formę organizacyjno-prawną, formę własności czy też wielkość. Wykłady i ćwiczenia prowadzone są z takich przedmiotów, jak: ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem, zarządzanie finansami przedsiębiorstw, zarządzanie produkcją, analiza i diagnostyka ekonomiczna przedsiębiorstw, gospodarowanie kapitałem w przedsiębiorstwie, efektywność przedsięwzięć inwestycyjnych, systemy motywacyjne i polityka kadrowa w przedsiębiorstwie, programowanie rozwoju przedsiębiorstwa, procesy innowacyjne w przedsiębiorstwie, metody wyceny przedsiębiorstw, controlling w zarządzaniu przedsiębiorstwem, przedsiębiorstwo na rynku międzynarodowym, związki integracyjne przedsiębiorstw, ochrona środowiska w przedsiębiorstwie.
Rachunkowość
Specjalność umożliwia zdobycie wszechstronnej wiedzy o finansowych aspektach funkcjonowania przedsiębiorstw. Wiedzę tę studenci zdobywają na takich przedmiotach, jak: rachunkowość finansowa, rachunkowość zarządcza, zarządzanie finansami w firmach, rewizja sprawozdań finansowych, analiza finansowa. Ważnym elementem kształcenia są także zagadnienia rachunkowości podatkowej, rachunkowości małych firm oraz jednostek nienastawionych na zysk (organizacji non profit) i budżetowych.
Zarządzanie firmą
Celem specjalności jest kształcenie w zakresie wiedzy menedżerskiej i organizatorskiej. Specjalność ta przygotowuje kadry kierownicze oraz specjalistów służb funkcjonalnych dla różnych organizacji gospodarczych i instytucji administracyjnych, a także firm konsultingowych. Blok kierunkowy obejmuje takie przedmioty, jak: metody organizacji i zarządzania, proces zarządzania, zarządzanie strategiczne, ekonomika i zarządzanie przedsiębiorstwem, badania operacyjne oraz zarządzanie projektami ekonomicznymi i organizacyjnymi.
Zarządzanie sprzedażą w produkcji i handlu
Celem specjalności jest przekazywanie wiedzy z zakresu współczesnych problemów organizacji oraz zarządzania procesami sprzedażowymi. Tematy te traktowane są szeroko, tzn. wraz z problematyką zakupów i zbytu w przedsiębiorstwach produkcyjnych, a także z problematyką sprzedaży w instytucjach pośrednictwa handlowego. Przewiduje się współudział w zajęciach praktyków - szefów służb sprzedażowych przedsiębiorstw.
Zarządzanie turystyką i hotelarstwem
Studia na tej specjalności przygotowują specjalistów w zakresie obsługi ruchu turystycznego: pracowników biur podróży, przedsiębiorstw hotelowych i jednostek administracji państwowej. W procesie kształcenia szczególną uwagę zwraca się na zdobywanie wiedzy z zakresu orientacji marketingowej oraz organizacji instytucji obsługi ruchu turystycznego. Według planów studiów, w bloku specjalizacyjnym, wykładane są następujące przedmioty: podstawy gospodarki turystycznej, problemy rynku turystycznego, zagadnienia organizacji i działalności biur podróży oraz organizacji i techniki usług hotelarskich, badania marketingowe w turystyce, marketing usług turystycznych, obsługa finansowa rynku turystycznego, prawo turystyczne, systemy informatyczne w turystyce.
Zarządzanie zasobami ludzkimi
Studiując na tej specjalności, zdobyć można, poza ogólną wiedzą z zakresu ekonomii i zarządzania, poszukiwane na rynku pracy kwalifikacje zawodowe. Nabywa się je w trakcie zajęć, m.in. z takich przedmiotów, jak: systemy wynagradzania pracowników, rynek pracy, informatyka w zarządzaniu, metody zarządzania zasobami ludzkimi, prawo pracy, elementy psychologii i socjologii pracy, techniki komunikacji społecznej, stosunki pracy inegocjacje, etyka biznesu, ubezpieczenia
SPECJALNOŚCI NA KIERUNKU TURYSTYKA I REKREACJA
Turystyka międzynarodowa
Studenci tej specjalności uzyskują wszechstronną wiedzę z zakresu: historii kultury i sztuki, ekonomii, organizacji i zarządzania, międzynarodowych stosunków ekonomicznych, międzynarodowych rynków turystycznych, programowania produktu w turystyce międzynarodowej, strategii marketingowych międzynarodowych grup hotelowych, marketingu międzynarodowego w turystyce. Trwające 6 semestrów studia stacjonarne i niestacjonarne są podzielone na dwie części:
Studium podstawowe. W jego trakcie student zapozna się z podstawowymi dyscyplinami, takimi jak: historia kultury i sztuki, informatyka, ekonomia, organizacja i zarządzanie, rachunkowość, statystyka, psychologia, ekologia, marketing, geografia turystyczna, podstawy turystyki.
Studium kierunkowe i specjalnościowe. Obejmie trzy ostatnie semestry. W jego ramach będą realizowane przedmioty kierunkowe oraz specjalnościowe.
Absolwent tej specjalności, z tytułem zawodowym licencjata, posiadał będzie rzetelną, wszechstronną, nowoczesną wiedzę z zakresu obsługi zagranicznego ruchu turystycznego, zarządzania hotelami i biurami podróży. Osoby kończące tę specjalność będą posiadać kwalifikacje w zakresie przygotowywania produktów turystycznych w zagranicznej turystyce wyjazdowej i komercjalizacji produktów. Zostaną w pełni przygotowane do podjęcia pracy zawodowej, związanej z obsługą przyjazdowej i wyjazdowej turystyki zagranicznej, działając w założonych przez siebie firmach lub pracując w zagranicznych firmach i instytucjach obsługujących ruch turystyczny.
Hotelarstwo i gastronomia
Studenci tej specjalności uzyskują wszechstronną wiedzę z zakresu historii kultury i sztuki, ekonomii organizacji i zarządzania, organizacji i techniki pracy w obiektach hotelarskich. Zajęcia odbywają się w formie wykładów, konwersatoriów, ćwiczeń, seminariów, laboratoriów internetowych, zajęć terenowych, wyjazdów studyjnych. Praktyczna nauka języków obcych odbywać się będzie w małych grupach językowych. Trwające 6 semestrów studia stacjonarne i niestacjonarne są podzielone na dwie części:
Studium podstawowe. W jego trakcie student zapozna się z podstawowymi dyscyplinami, takimi jak: historia kultury i sztuki, informatyka, ekonomia, organizacja i zarządzanie, rachunkowość, statystyka, psychologia, ekologia, marketing, geografia turystyczna, podstawy turystyki.
Studium kierunkowe i specjalnościowe. Obejmuje trzy ostatnie semestry. W jego ramach realizowane są przedmioty kierunkowe oraz specjalnościowe.
Absolwenci specjalności Hotelarstwo i gastronomia będą w pełni przygotowani do pracy w hotelach, zakładach gastronomicznych oraz do zakładania własnych firm w tej branży. Sektor ten w Polsce jest w dalszym ciągu słabo rozwinięty i ma korzystne szanse dalszego rozwoju. W trakcie studiów absolwenci zdobędą umiejętności posługiwania się dwoma językami obcymi, będą mieli więc szansę znalezienia pracy w hotelach prowadzonych przez międzynarodowe koncerny hotelowe w Polsce oraz za granicą.
- Rekrutacja prowadzona jest na kierunki.
- Uruchomienie kierunku i specjalności uzależnione jest od zgłoszenia się odpowiedniej liczby kandydatów.
- Zajęcia w Wadowicach odbywają się w siedzibie Zespołu Szkół nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w piątki (po południu), soboty i niedziele.
- Uwaga: 30% zajęć dydaktycznych na danym kierunku prowadzonych w ośrodku zamiejscowym odbywa się w jednostce macierzystej (zgodnie z art. 85 ust.1 pkt 3 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym - Dz.U. z 2005 r., nr 164, poz. 1365).
- W przypadku niepodejmowania studiów, osoba przyjęta winna zgłosić pisemną rezygnację w ciągu 7 dni od otrzymania decyzji o przyjęciu na studia. Niezłożenie rezygnacji w powyższym terminie wiąże się z koniecznością wniesienia opłaty za wypisane druki.