Opis przedmiotu: przedmiot, zakres i zadania inżynierii jakości produktów spożywczych; podstawowe pojęcia, wybrane metody inżynierii jakości produktów spożywczych; nowe i tradycyjne kierunki uzyskiwania żywności; żywność genetycznie modyfikowana; żywność utrwalana radiacyjnie; substancje obce w żywności: związki chemiczne celowo dodawane do żywności, chemiczne zanieczyszczenia żywności; naturalne toksyczne związki nieodżywcze w żywności; szkodliwe związki chemiczne powstające w czasie procesów technologicznych oraz przechodzące do żywności w czasie przechowywania i obrotu; sposoby zmniejszania zawartości związków szkodliwych w żywności; badanie i ocena jakości wybranych grup produktów spożywczych. |
Prowadzący: prof. dr hab. Zofia Cichoń, prof. dr hab. Władysław Kędzior, prof. UEK dr hab. inż. Stanisław Popek, prof. UEK dr hab. inż. Wanda Kudełka, dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz, dr inż. Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz, dr inż. Grzegorz Suwała |
Forma zaliczenia: egzamin/ zaliczenie ćwiczeń na ocenę |
Formy nauczania: wykłady, ćwiczenia |
Bibliografia:
|
Przedmioty poprzedzające i uzupełniające: towaroznawstwo żywności, biochemia |