Opis przedmiotu: przedmiot, zakres i zadania kształtowania i oceny jakości żywności; sterowanie jakością żywności w sferach przedprodukcyjnej, produkcyjnej i poprodukcyjnej; zagadnienia legislacyjne w kształtowaniu i ocenie jakości żywności; nowatorskie i tradycyjne kierunki produkcji żywności; rola nowych surowców i dodatków w zapewnieniu jakości wyrobów spożywczych, kształtowanie jakości żywności w nowoczesnych technologiach wytwarzania produktów. Charakterystyka poszczególnych grup surowców i produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, z uwzględnieniem uwarunkowań technologicznych, ekonomicznych i ekologicznych; badanie i ocena jakości wybranych grup żywności |
Prowadzący: Wykład: prof. UEK dr hab. inż. Wanda Kudełka, ćwiczenia: prof. dr hab. Zofia Cichoń, prof. dr hab. Władysław Kędzior, prof. UEK dr hab. inż. Stanisław Popek, prof. UEK dr inż. Wanda Kudełka, dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz, dr inż. Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz, dr inż. Grzegorz Suwała, mgr inż. Michał Halagarda, mgr inż. Ewa Pyrzyńska |
Forma zaliczenia: egzamin, zaliczenie ćwiczeń |
Formy nauczania: wykłady (15), ćwiczenia (30) |
Bibliografia: Sikorski Z.E. (red.) Chemia żywności, T. I, II, III, WNT, Warszawa 2007. Kołożyn-Krajewska D. (red.): Higiena produkcji żywności, SGGW, Warszawa 2007. Urbaniak M.: Zarządzanie jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem w praktyce gospodarczej, Difin sp. z o.o., Warszawa, 2007. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F.: Zarządzanie jakością żywności, ujęcie technologiczno-menedżerskie, WNT, Warszawa, 2005. Skrabka-Błotnicka T.: Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Surowce, Wydawnictwo: AE, Wrocław 2007. Czasopisma: Przemysł Spożywczy; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Materiały z konferencji naukowych
|
Przedmioty poprzedzające i uzupełniające: Towaroznawstwo żywności |