Opis przedmiotu:: Wyobraźmy sobie żywność, która może zmieniać kolor, zapach, smak, oraz wartość odżywczą tak, aby zaspokoić wymagania smakowe oraz odpowiedzieć na potrzeby organizmu. Aby udowodnić, że nie jest to tylko scena z filmu science fiction, przedstawione zostaną wyniki prac prowadzonych przez koncerny spożywcze we współpracy z ośrodkami naukowymi. Omówione zostaną również badania z zakresu nanotechnologii w powiązaniu z żywnością, które mogą w istotny sposób wpłynąć na zasoby żywności w przyszłości. Przedstawione zostaną obecne regulacje prawne dotyczące stosowania nanotechnologii oraz zasygnalizowane główne tendencje rozwoju technologii wykorzystywanych w produkcji żywności. Przybliżone zostaną podstawowe zasady i techniki produkcji stosowane w nanotechnologii oraz przykłady opakowań do żywności. żywność, która może zmieniać kolor, smak oraz wartość odżywczą w celu dopasowania do wymagań zarówno konsumentów jak i zdrowotnych, filtry mogące wychwytywać toksyny, czy aromaty modyfikujące na zasadzie przesiania ich pod kątem kształtu i rozmiaru, opakowania, mogące wykryć, kiedy ich zawartość ulega psuciu, a tym samym mogące ostrzegać konsumentów.
|
Prowadzący: dr inż. Grzegorz Suwała |
Forma zaliczenia: egzamin |
Formy nauczania: wykłady |
Bibliografia: Jakubczyk E., Nanotechnologia w technologii żywności, Przemysł Spożywczy 4/2007. Shefer and Shefer : 2005. The Application of Nanotechnology in the Food Industry, Foodtech-International. Nanotechnology, A Report of the U.S. Food and Drug Administration Nanotechnology Task Force July 25, 2007. Report: Nanoscience and nanotechnologies: Opportunities and uncertaintes. The Royal Society & The Royal Academy of Engineering, (July 2004). Taton T.A.: Bio-Nanotechnology: Two-Way traffic. Nature Mater., 2, (2003). Nanobiotechnology: Concepts, Aplications and Perspectives. Edited by Niemayer C.M., Mirkin C.A., Wiley-VCH, (2004). Carmen I. Moraru and all, Nanotechnology: A New Frontier in Food Science, Foodtechnology, VOL. 57, NO. 12, 2003.
|
Przedmioty poprzedzające i uzupełniające: towaroznawstwo żywności, opakowalnictwo, analiza sensoryczna, innowacyjność produktu, inżynieria jakości żywności |