katedra towaroznawstwa zywnosci

  • Strona główna UEK
  • Poczta
  • Moodle
  • PL
  • EN
  • CN
  • RU
  • UA
Jesteś tutaj:
» Strona główna
» UCZELNIA
» ...
» Dydaktyka
» Procedury Celne

MENU

  • Katedra Towaroznawstwa Żywności
    • Problematyka badań
    • Pracownicy
    • Dydaktyka
      • Towaroznawstwo Żywności
      • Inżynieria Jakości Żywności
      • Żywność, Żywienie a Zdrowie
      • Procedury Celne
      • Postępowanie Celne
      • Polityka celna
      • Projektowanie Nowych Produktów Żywnościowych
      • Kształtowanie i Ocena Jakości Żywności
      • Nowoczesne Technologie w Produkcji Żywności
      • Projektowanie Żywności
      • Innowacyjność w Produkcji Żywności
      • Substancje dodatkowe w kształtowaniu jakości żywności
    • Studia podyplomowe
    • Informacje dla studentów
    • Aktualności
    • Linki
    • Współpraca
    • Kontakt
A A A drukuj

Procedury Celne


Opis przedmiotu: definicje ustawowe; wprowadzenie towarów na obszar celny Wspólnoty: przedstawienie towarów organom celnym, deklaracja skrócona, rozładunek towarów i nadanie im przeznaczenia celnego, czasowe składowanie towarów, magazyny czasowego składowania, badanie towarów, terminy do nadania przeznaczenia celnego; status ochrony towarów; przeznaczenie celne: wolne obszary celne i składy wolnocłowe, powrotny wywóz towarów, zniszczenie towarów, zrzeczenie się towarów na rzecz Skarbu Państwa, procedury celne: dopuszczenie do obrotu, tranzyt, skład celny, uszlachetnianie czynne, przetwarzanie pod kontrolą, odprawa czasowa, uszlachetnianie bierne, wywóz, procedura TIR; zgłoszenie celne: formy dokonywania zgłoszeń celnych, wymogi formalne zgłoszenia celnego, odmowa przyjęcia zgłoszenia celnego, sprostowanie i unieważnianie zgłoszeń celnych, wartość celna towarów; tryb stosowania poszczególnych procedur celnych oraz dokumenty niezbędne do objęcia towaru procedurą celną; Taryfa Celna: stawki celne, ogólne Reguły Interpretacji Polskiej Nomenklatury Scalonej, budowa Taryfy Celnej, WIT-Wiążąca Informacja Taryfowa; reguły preferencyjnego i niepreferencyjnego pochodzenia towarów, WIP-Wiążąca Informacja o Pochodzeniu; zasady wypełniania formularzy zgłoszeń celnych; operacje uprzywilejowane: ustawowe zwolnienia z należności celnych, towary powracające, przywóz produktów rybołówstwa morskiego i innych produktów wydobytych z morza; dług celny: sposoby uiszczania należności celnych, formy ułatwień płatniczych, zabezpieczenie kwoty wynikającej z długu celnego, zwroty lub umorzenia należności celnych; upraszczanie czynności niezbędnych do objęcia towarów procedurą celną; przedstawicielstwo w sprawach celnych.

Prowadzący: mgr inż. Małgorzata Woźniak-Słota

Forma zaliczenia: zaliczenie ćwiczeń na ocenę 

Formy nauczania: ćwiczenia  

Bibliografia: 

  1. Cichoń Z., Woźniak-Słota M., Procedury celne. Pomocnicze materiały dydaktyczne, wyd. AE w Krakowie, Kraków 1999.
  2. Cichoń Z., Woźniak-Słota M., Wybrane zagadnienia taryfikacji celnej towarów. Pomocnicze materiały dydaktyczne, wyd. AE w Krakowie, Kraków 2002.
  3. Rozporządzenie Rady (EWG) Nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny.
  4. Ustawa z dnia 19 marca 2004 r. Prawo celne (Dz.U. Nr 68, poz. 622 z 2004 r ze zmianami).
  5. Rozporządzenie Komisji (EWG) Nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993 r ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny.
  6. Cichoń Z., Woźniak-Słota M., Uproszczone procedury celne. Pomocnicze materiały dydaktyczne, wyd. AE w Krakowie, Kraków 2003.
  7. Cichoń Z., Woźniak-Słota M., Składy celne. Pomocnicze materiały dydaktyczne, wyd. AE w Krakowie, Kraków 2003. 

Przedmioty poprzedzające i uzupełniające: handel zagraniczny, polityka celna, prawo celne  

 

bip
Realizacja: Empathy Interactive
All rights reserved 2008 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie