Opis przedmiotu: przedmiot i zakres towaroznawstwa żywności; sterowanie jakością żywności; systemy zarządzania i zapewnienia jakości żywności; jakość żywności w świetle ustawodawstwa polskiego; składniki żywności; żywność specjalnego przeznaczenia; zboża i produkty zbożowe: mąki, kasze, makarony, pieczywo; rośliny przemysłowe: buraki cukrowe; cukier, środki słodzące naturalne i syntetyczne; miód i ziołomiody; wyroby przemysłu cukierniczego: cukierki, czekolada i wyroby w czekoladzie, pieczywo cukiernicze; używki i przyprawy: kawa, herbata, kakao, przyprawy roślinne, tytoń i wyroby tytoniowe; napoje alkoholowe: spirytus, wódki czyste, gatunkowe, piwo, wino, miody pitne; owoce, warzywa i przetwory owocowo-warzywne, ziemniaki; tłuszcze roślinne: oleje, margaryny, tłuszcze kuchenne, piekarskie, cukiernicze; jaja i przetwory jajczarskie; mleko i przetwory mleczne: kryteria jakości mleka surowego, mleko spożywcze, mleko owcze, mleko kozie, mleko zagęszczone, mleko w proszku, napoje mleczne fermentowane, śmietana, masło, sery, lody; serwity i inne produkty uzyskane z mleka; mięso i przetwory mięsne: zwierzęta rzeźne, mięso świeże, wędzonki, kiełbasy, wędliny podrobowe, konserwy; mięso i produkty drobiowe; ryby i produkty rybne. Zagadnienia dotyczące wszystkich grup produktów spożywczych: skład chemiczny, proces technologiczny, charakterystyka asortymentowa, odbiór jakościowy, zmiany zachodzące podczas przetwarzania i przechowywania, wady jakościowe, rodzaje opakowań jednostkowych, warunki przechowywania. |
Prowadzący: prof. dr hab. Zofia Cichoń, prof. dr hab. Władysław Kędzior, prof. UEK dr hab. inż. Stanisław Popek, dr Maria Czechowska-Liszka, prof. UEK dr hab. inż. Wanda Kudełka, dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz, dr inż. Grzegorz Suwała, dr inż. Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz, mgr inż. Michał Halagarda, mgr inż. Ewa Pyrzyńska |
Forma zaliczenia: egzamin/ zaliczenie ćwiczeń na ocenę |
Formy nauczania: wykłady, ćwiczenia |
Bibliografia:
|
Przedmioty poprzedzające i uzupełniające: metrologia, chemia, analiza instrumentalna, mikrobiologia, opakowalnictwo |