katedra towaroznawstwa zywnosci

  • Strona główna UEK
  • Poczta
  • Moodle
  • PL
  • EN
  • CN
  • RU
  • UA
Jesteś tutaj:
» Strona główna
» UCZELNIA
» ...
» Dydaktyka
» Towaroznawstwo Żywności

MENU

  • Katedra Towaroznawstwa Żywności
    • Problematyka badań
    • Pracownicy
    • Dydaktyka
      • Towaroznawstwo Żywności
      • Inżynieria Jakości Żywności
      • Żywność, Żywienie a Zdrowie
      • Procedury Celne
      • Postępowanie Celne
      • Polityka celna
      • Projektowanie Nowych Produktów Żywnościowych
      • Kształtowanie i Ocena Jakości Żywności
      • Nowoczesne Technologie w Produkcji Żywności
      • Projektowanie Żywności
      • Innowacyjność w Produkcji Żywności
      • Substancje dodatkowe w kształtowaniu jakości żywności
    • Studia podyplomowe
    • Informacje dla studentów
    • Aktualności
    • Linki
    • Współpraca
    • Kontakt
A A A drukuj

Towaroznawstwo Żywności


Opis przedmiotu: przedmiot i zakres towaroznawstwa żywności; sterowanie jakością żywności; systemy zarządzania i zapewnienia jakości żywności; jakość żywności w świetle ustawodawstwa polskiego; składniki żywności; żywność specjalnego przeznaczenia; zboża i produkty zbożowe: mąki, kasze, makarony, pieczywo; rośliny przemysłowe: buraki cukrowe; cukier, środki słodzące naturalne i syntetyczne; miód i ziołomiody; wyroby przemysłu cukierniczego: cukierki, czekolada i wyroby w czekoladzie, pieczywo cukiernicze; używki i przyprawy: kawa, herbata, kakao, przyprawy roślinne, tytoń i wyroby tytoniowe; napoje alkoholowe: spirytus, wódki czyste, gatunkowe, piwo, wino, miody pitne; owoce, warzywa i przetwory owocowo-warzywne, ziemniaki; tłuszcze roślinne: oleje, margaryny, tłuszcze kuchenne, piekarskie, cukiernicze; jaja i przetwory jajczarskie; mleko i przetwory mleczne: kryteria jakości mleka surowego, mleko spożywcze, mleko owcze, mleko kozie, mleko zagęszczone, mleko w proszku, napoje mleczne fermentowane, śmietana, masło, sery, lody; serwity i inne produkty uzyskane z mleka; mięso i przetwory mięsne: zwierzęta rzeźne, mięso świeże, wędzonki, kiełbasy, wędliny podrobowe, konserwy; mięso i produkty drobiowe; ryby i produkty rybne. Zagadnienia dotyczące wszystkich grup produktów spożywczych: skład chemiczny, proces technologiczny, charakterystyka asortymentowa, odbiór jakościowy, zmiany zachodzące podczas przetwarzania i przechowywania, wady jakościowe, rodzaje opakowań jednostkowych, warunki przechowywania.

Prowadzący: prof. dr hab. Zofia Cichoń, prof. dr hab. Władysław Kędzior, prof. UEK dr hab. inż. Stanisław Popek, dr Maria Czechowska-Liszka, prof. UEK dr hab. inż. Wanda Kudełka, dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz, dr inż. Grzegorz Suwała, dr inż. Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz, mgr inż. Michał Halagarda, mgr inż. Ewa Pyrzyńska 

Forma zaliczenia: egzamin/ zaliczenie ćwiczeń na ocenę  
Formy nauczania: wykłady, ćwiczenia  

Bibliografia:

  1. Towaroznawstwo żywności przetworzonej, pod red. Świderskiego F., Wyd. SGGW, Warszawa 2006.
  2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Towaroznawstwo żywności, WSiP, Warszawa 2007.
  3. Chemia żywności, pod red. Sikorskiego Z. E., WNT, 2002.
  4. Towaroznawstwo żywności. Podstawowe metody analityczne, pod red. Cichoń Z., Wyd. UEK w Krakowie, Kraków 2009.
  5. Badanie i ocena jakości produktów spożywczych, pod red. Kędzior W., Wyd. UEK w Krakowie, Kraków 2012.

Przedmioty poprzedzające i uzupełniające: metrologia, chemia, analiza instrumentalna, mikrobiologia, opakowalnictwo 

bip
Realizacja: Empathy Interactive
All rights reserved 2008 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie