katedra towaroznawstwa zywnosci

  • Strona główna UEK
  • Poczta
  • Moodle
  • PL
  • EN
  • CN
  • RU
  • UA
Jesteś tutaj:
» Strona główna
» UCZELNIA
» ...
» Dydaktyka
» Żywność, Żywienie a Zdrowie

MENU

  • Katedra Towaroznawstwa Żywności
    • Problematyka badań
    • Pracownicy
    • Dydaktyka
      • Towaroznawstwo Żywności
      • Inżynieria Jakości Żywności
      • Żywność, Żywienie a Zdrowie
      • Procedury Celne
      • Postępowanie Celne
      • Polityka celna
      • Projektowanie Nowych Produktów Żywnościowych
      • Kształtowanie i Ocena Jakości Żywności
      • Nowoczesne Technologie w Produkcji Żywności
      • Projektowanie Żywności
      • Innowacyjność w Produkcji Żywności
      • Substancje dodatkowe w kształtowaniu jakości żywności
    • Studia podyplomowe
    • Informacje dla studentów
    • Aktualności
    • Linki
    • Współpraca
    • Kontakt
A A A drukuj

Żywność, Żywienie a Zdrowie


Opis przedmiotu: żywność: nauka o żywności w XXI wieku, podstawowe pojęcia związane z żywnością, nowe segmenty na rynku żywności: żywność autentyczna, żywność minimalnie przetworzona, żywność wygodna, żywność funkcjonalna, żywność ekologiczna, żywność specjalnego medycznego przeznaczenia, żywność genetycznie modyfikowana; żywność jako źródło składników pokarmowych: charakterystyka podstawowych składników pokarmowych oraz ich wartość odżywcza; podstawy racjonalnego żywienia: przedstawienie i porównanie różnych teorii dotyczących racjonalnego żywienia, normy żywienia i wyżywienia, bezpieczne spożycie, zalecane spożycie, zasady planowania codziennych posiłków, dieta śródziemnomorska, modele żywieniowe, żywienie dzieci i osób dorosłych w najczęściej spotykanych chorobach, błędy żywieniowe społeczeństwa polskiego; współczesne problemy żywieniowe świata; wpływ żywienia na zdrowie: omówienie etiopatogenezy najczęściej powstających chorób na tle wadliwego żywienia (np. otyłość, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory, osteoporoza, próchnica i inne); żywienie a zdrowie-nadzieje i kontrowersje-przegląd najnowszych osiągnięć w dziedzinie żywienia na świecie.

Prowadzący: prof. UEK dr inż. Wanda Kudełka 
Forma zaliczenia: egzamin 
Formy nauczania: wykłady 

Bibliografia:

  1. Kunachowicz H., Czarnowska-Misztal E., Turlejska H., Zasady żywienia człowieka, WSiP, Warszawa 2005.
  2. Ziemlański Ś., Podstawy prawidłowego żywienia człowieka, Wyd. Instytut Danone-Fundacja PZŻ, Warszawa 1998.
  3. Biernat J., Żywienie, żywność a zdrowie , Wyd. Astrum, Wrocław 2001.
  4. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawędzkiego i L. Hryniewieckiego, PWN, Warszawa 2004.
  5. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2007.
  6. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, praca zbiorowa pod red. J. Gawęckiego, Wydawnictwo Naukowe PWN 2004. 

Przedmioty poprzedzające i uzupełniające: towaroznawstwo żywności, mikrobiologia, biotechnologia, biochemia 

 

bip
Realizacja: Empathy Interactive
All rights reserved 2008 Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie