Opis przedmiotu: żywność: nauka o żywności w XXI wieku, podstawowe pojęcia związane z żywnością, nowe segmenty na rynku żywności: żywność autentyczna, żywność minimalnie przetworzona, żywność wygodna, żywność funkcjonalna, żywność ekologiczna, żywność specjalnego medycznego przeznaczenia, żywność genetycznie modyfikowana; żywność jako źródło składników pokarmowych: charakterystyka podstawowych składników pokarmowych oraz ich wartość odżywcza; podstawy racjonalnego żywienia: przedstawienie i porównanie różnych teorii dotyczących racjonalnego żywienia, normy żywienia i wyżywienia, bezpieczne spożycie, zalecane spożycie, zasady planowania codziennych posiłków, dieta śródziemnomorska, modele żywieniowe, żywienie dzieci i osób dorosłych w najczęściej spotykanych chorobach, błędy żywieniowe społeczeństwa polskiego; współczesne problemy żywieniowe świata; wpływ żywienia na zdrowie: omówienie etiopatogenezy najczęściej powstających chorób na tle wadliwego żywienia (np. otyłość, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory, osteoporoza, próchnica i inne); żywienie a zdrowie-nadzieje i kontrowersje-przegląd najnowszych osiągnięć w dziedzinie żywienia na świecie. |
Prowadzący: prof. UEK dr inż. Wanda Kudełka |
Forma zaliczenia: egzamin |
Formy nauczania: wykłady |
Bibliografia:
|
Przedmioty poprzedzające i uzupełniające: towaroznawstwo żywności, mikrobiologia, biotechnologia, biochemia |