Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Menu

Zeszyty Naukowe UEK,

2013, nr 906
data publikacji: 16/07/2014, autor: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Zmiany zawartości wybranych kwasów tłuszczowych mleka owczego w zależności od miesiąca laktacji

Autor: Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz

Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2013, nr 906, s. 5-25

Streszczenie
W pracy przedstawiono wyniki badań zawartości kwasów tłuszczowych w mleku owczym. Badaniom poddano mleko pochodzące od owiec rasy olkuskiej, polskiej owcy górskiej i mieszańców polskiej owcy górskiej i owcy fryzyjskiej (75% x 25%). Profil kwasów tłuszczowych analizowano w zależności od miesiąca laktacji. Zaobserwowano istotne różnice w składzie kwasów tłuszczowych, jednak ich przebieg był odmienny w zależności od rasy owiec. W trzecim i czwartym miesiącu laktacji odpowiednio w mleku mieszańców i mleku owiec górskich znacząco zmniejszyła się ilość kwasów nasyconych oraz wzrosła ilość kwasów nienasyconych i nasyconych krótkołańcuchowych. W mleku owiec olkuskich zawartość kwasów nasyconych krótkołańcuchowych i kwasów nasyconych w pierwszym i trzecim miesiącu laktacji była znacząco wyższa, a zawartość kwasu oleinowego, kwasów jedno- i wielonienasyconych znacząco niższa, w porównaniu do wyników z miesiąca drugiego i czwartego. Ponadto zaobserwowano, że profil kwasów tłuszczowych mleka owczego w dwóch pierwszych miesiącach laktacji jest zbliżony.

Słowa kluczowe: mleko owcze, kwasy tłuszczowe, profil kwasów tłuszczowych, miesiąc laktacji.

 

Changes in the Content of Selected Fatty Acids of Sheep's Milk Depending on the Month of Lactation

Author: Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz

Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2013, no 906, pp. 5-25

Abstract
This paper presents the results of an analysis of the composition of sheep milk fatty acids. Milk from Olkuska sheep, Polish mountain sheep, and crossbreeds of Polish mountain sheep and Friesian sheep (75% x 25%) was examined. The fatty acid profiles were analysed according to the month of lactation. Significant differences in fatty acid composition were observed for each breed. In the third and fourth month of lactation, in the milk of crossbreeds and Polish mountain sheep, respectively, saturated fatty acid content significantly decreased while the unsaturated and short-chain saturated fatty acid content increased. In the milk of Olkuska sheep, the content of short-chain saturated fatty acids and saturated fatty acids in the first and third months of lactation was significantly higher, while the content of oleic acid, mono- and polyunsaturated fatty acids was significantly lower than in the second and fourth months. It was also observed that the fatty acid profile of sheep's milk in the first two months of lactation was similar.

Keywords: sheep milk, fatty acids, profil of fatty acids, month of lactation.

 

Literatura / Bibliography

Wersją pierwotną czasopisma jest publikacja drukowana.
Artykuł jest dostępny również w bazie CEEOL http://www.ceeol.com/. Zeszyt Naukowy
nr 906 jest dostępny w czytelni internetowej Ibuk http://www.ibuk.pl/ 

The article is available in the CEEOL database http://www.ceeol.com/. The journal is available in the online reading room Ibuk http://www.ibuk.pl/

Linki