Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Menu

Zeszyty Naukowe UEK,

2013, nr 906
data publikacji: 16/07/2014, autor: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania - postawy i zachowania wegetarian w Polsce

Autor: Ewa Pyrzyńska

Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2013, nr 906, s. 27-36

Streszczenie
Diety wegetariańskie zyskały w ostatnich latach dużą popularność. Mogą być stosowane w profilaktyce obecnie powszechnie występujących chorób cywilizacyjnych, ze względu na swoją niską wartość energetyczną przy wysokiej wartości odżywczej. Celem pracy było wykazanie czy wegetarianizm jest zgodny z zasadami prawidłowego odżywiania oraz który rodzaj diety wegetariańskiej jest najbardziej zbliżony do tradycyjnego modelu żywienia. Na podstawie badań ankietowych oraz studiów literaturowych został wysunięty wniosek, że dietą wegetariańską, najbardziej zbliżoną do mieszanego modelu żywienia, jest dieta laktoowowegetariańska. Diety wegetariańskie są w stanie zapewnić organizmowi niezbędne substancje odżywcze pod warunkiem odpowiedniego doboru produktów roślinnych oraz stosowania produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. mleka, jaj. Wyjątkiem są diety ściśle wegetariańskie, które nie są zalecane przez dietetyków.

Słowa kluczowe: dieta wegetariańska, wegetarianizm, racjonalne żywienie, substytuty mięsa.

 

A Vegetarian Diet in the Light of the Principles of Proper Nutrition - Attitudes and Behaviour of Vegetarians in Poland

Author: Ewa Pyrzyńska

Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2013, no 906, pp. 27-36

Abstract
In recent years vegetarian diets have increased in popularity. Thanks in part to their low energy density and high nutrient density, they are used as preventive treatments for commonly occurring diseases. The aim of this study was to demonstrate whether vegetarianism is consistent with the principles of good nutrition and the type of vegetarian diet that is closest to the traditional model of nutrition. Based on surveys and a review of the literature, it is concluded that the most similar model to a mixed diet is a lacto-ovovegetarian diet. Vegetarian diets are able to provide the body with essential nutrients if they are based on the proper selection of plant products and the use of some animal products, such as milk and eggs. An exception is the strictly vegetarian diet (e.g. veganism), which is not recommended by nutritionists.

Keywords: vegetarian diet, vegetarianism, rational nutrition, meat substitutes.

 

Literatura / Bibliography

Wersją pierwotną czasopisma jest publikacja drukowana.
Artykuł jest dostępny również w bazie CEEOL http://www.ceeol.com/. Zeszyt Naukowy
nr 906 jest dostępny w czytelni internetowej Ibuk http://www.ibuk.pl/ 

The article is available in the CEEOL database http://www.ceeol.com/. The journal is available in the online reading room Ibuk http://www.ibuk.pl/

Linki