Literatura / Bibliography
Achremowicz K., Szary-Sworst K. [2005], Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 3 (44).
Biernat J. [2001], Żywienie, żywność a zdrowie, Wydawnictwo Astrum, Wrocław.
Boruc R. [2001], Chude lata, „Handel", nr 9.
Brimberg U., Kamal-Eldin A. [2003], On the Kinetics of the Autoxidation of Fats: Influence of Pro-oxidants, Antioxidants and Synergists, „European Journal of Lipid Science and Technology", nr 105.
Dixon E., Kehoe O. [2002], Żywność funkcjonalna. Rewolucja zdrowotna, „Przemysł Spożywczy", nr 11.
Fito M., de la Torre R., Covas M.-I. [2007], Olive Oil and Oxidative Stress, „Molecular Nutrition & Food Research", nr 51.
Flaczyk E. i in. [2006], Wpływ warunków przechowywania oliwy „extra virgin" na zawartość polifenoli, steroli i skwalenu oraz stabilność oksydacyjną, „Rośliny Oleiste", z. 1.
Gertig H., Przysławski J. [2006], Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, Warszawa.
Górska-Warsewicz H. [2001], Charakterystyka konsumentów tłuszczów, „Przemysł Spożywczy", nr 6.
Górska-Warsewicz H. [2004], Konsumenci na rynku tłuszczów roślinnych i masła, „Przemysł Spożywczy", nr 7.
Kondratowicz-Pietruszka E. [1995], Kinetyczna analiza wybranych krzywych zmian jakości wyrobów, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Seria specjalna: Monografie, nr 125, Kraków.
Kondratowicz-Pietruszka E. [2010], Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów roślinnych, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 841, Kraków.
Kondratowicz-Pietruszka E. [2012a], Canned Fish as a Source Unsaturated Fatty Acids [w:] Selected Aspects of Food Quality, red. R. Zielinski, J. Żuchowski, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB w Radomiu, Radom.
Kondratowicz-Pietruszka E. [2012b], Kwasy tłuszczowe wybranych olejów roślinnych tłoczonych na zimno, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 899, Kraków.
Kondratowicz-Pietruszka E. i in. [1990], Kinetyka kwalitonomiczna. Kinetyka zmian wartości miar cech jakości towarów, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L. [2010], Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych przechowywanego oleju rzepakowego produkcji polskiej, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 833, Kraków.
Krygier K. [2001a], Nowe, genetycznie modyfikowane odmiany rzepaku, „Przemysł Spożywczy", nr 6.
Krygier K. [2001b], Rzepak u progu XXI wieku, „Przemysł Spożywczy", nr 2.
Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M. [2003], Współczesne opakowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków.
List G.R. [2004], Decreasing Trans and Saturated Fatty Acid Content in Food Oils, „Food Technology", nr 1 (58).
Makała H. [2004], Konsumenci na rynku żywności, „Przemysł Spożywczy", nr 7.
Marciniak-Łukasik K. [2011], Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 6 (79).
Minkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M. [2011], Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 2 (75).
Mojska H. [2006], Czy istnieje potrzeba znakowania żywności zawartością izomerów trans kwasów tłuszczowych?, „Przemysł Spożywczy", nr 11.
Ostasz L., Kondratowicz-Pietruszka E. [2007], Zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w posmażalniczych olejach jadalnych [w:] Materiały XXXVIII Sesji Naukowej Komitetu Nauki o Żywności PAN, Wydawnictwo UWM, Olsztyn.
Ostasz L., Kondratowicz-Pietruszka E. [2010], Struktura asortymentowa oraz zmiany poziomu spożycia masła i tłuszczów roślinnych w Polsce, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 841, Kraków.
Ostasz L., Kondratowicz-Pietruszka E. [2011], Charakterystyka kwasów tłuszczowych omega-3 oraz ocena poziomu wiedzy o ich działaniu zdrowotnym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, nr 874, Kraków.
PN‑EN ISO 5508:1996, Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych.
PN-EN ISO 5509:1996, Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej.
PN-ISO 3960:1996, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
PN-ISO 660:1998, Oleje i tłuszcze roślinne. Oznaczanie liczby kwasowej.
Rogala P. [2003], Potwierdzanie jakości, „Problemy Jakości", nr 8.
Rocznik Statystyczny [2010], GUS, Warszawa.
Samotyja U., Jura E. [2012], Ocena wpływu modyfikacji metody jodometrycznej na wynik oznaczenia liczby nadtlenkowej w olejach roślinnych, „Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 4 (33).
Silvers K., Scott K. [2002], Study on Omega-3 and Depression, „Public Health Nutrition", vol. 5, nr 3.
Trziszka T. [2004], Jakość - najważniejszy wyznacznik rozwoju cywilizacji, „Przemysł Spożywczy", nr 7.
Wroniak M., Krygier K. [2006], Oleje tłoczone na zimno, „Przemysł Spożywczy", nr 7.
Wroniak M., Łubian M. [2008], Ocena stabilności oksydatywnej olejów rzepakowego i słonecznikowego tłoczonych na zimno z dodatkiem ekstraktu oregano w teście Rancimat i termostatowym, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 4 (59).
Zalewski R.I. [2004], Zarządzanie jakością w produkcji żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań.
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Integracja i informatyzacja systemów [2003], red. J. Kijowski, T. Sikora, WNT, Warszawa.
Ziemiański Ś. [1996], Tłuszcze w żywieniu człowieka - nowe koncepcje i zalecenia, „Przemysł Spożywczy", nr 10.
Żbikowska A., Rutkowska J. [2008], Skład kwasów tłuszczowych a jakość i przydatność technologiczna tłuszczów do pieczenia, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 4 (59).