Literatura / Bibliography
Buczek B., Ostasz L. [2011], Zmiany jakościowe i fizykochemiczne olejów roślinnych ogrzewanych mikrofalowo, „Przemysł Chemiczny", t. 90, nr 6.
Cerretani L. i in. [2009], Microwave Heating of Different Commercial Categories of Olive Oil. Part I: Effect on Chemical Oxidative Stability Indices and Phenolic Compounds, „Food Chemistry", vol. 115, nr 4.
Gharachorloo M. i in. [2010], The Effects of Microwave Frying on Physicochemical Properties of Frying and Sunflower Oils, „Journal of the American Oil Chemists' Society", vol. 87, nr 4.
Lukešová D. i in. [2009], Oxidation Changes of Vegetable Oils during Microwave Heating, „Czech Journal of Food Sciences", nr 27.
Minkowski K. i in. [2010], Charakterystyka składu chemicznego olejów roślinnych o wysokiej zawartości kwasów linolenowych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 6 (73).
Minkowski K., Grześkiewicz S., Jerzewska M. [2011], Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferoli i steroli, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość", nr 2 (75).
Ostasz L. [2007], Changes in Physicochemical Parameters and Fatty Acid Composition of Vegetable Oils During Conventional and Microwave Heating, „Polish Journal of Food and Nutrition Sciences", vol. 57, nr 4.
PN-93 A-86926:1996, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczny anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox.
PN-EN ISO 5508:1996, Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych.
PN-EN ISO 6885:2008, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby anizydynowej.
PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej.
PN-EN ISO 3960:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej.
PN-ISO 3961:2011, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby jodowej.
PN-EN ISO 12966-2:2011, Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej.