Zalecenia żywieniowe i formy ich upowszechniania
Autor: Ewa Pyrzyńska
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2014, nr 3(927), s. 75-86
DOI: 10.15678/ZNUEK.2014.0927.0306
Streszczenie
W wyniku przemian ekonomicznych rynek produktów żywnościowych w Polsce upodabnia się do rynków zachodnich. Globalizacja oraz wspólna polityka żywnościowa i zdrowotna Unii Europejskiej prowadzi również do ustalania zbliżonych zaleceń żywieniowych we wszystkich jej krajach. Wytyczne te mają na celu zmniejszenie odsetka osób cierpiących na coraz powszechniej występujące choroby cywilizacyjne, wynikające ze złych nawyków żywieniowych. Zawarte w zaleceniach informacje dotyczą ilości poszczególnych produktów żywnościowych, które powinny znaleźć się w codziennej diecie w celu zapewnienia organizmowi wszystkich niezbędnych składników przy zachowaniu prawidłowej wagi. Zalecenia żywieniowe nie są jednakowe dla wszystkich - należy je indywidualizować, np. ze względu na wiek czy płeć. Zalecenia żywieniowe przedstawiane są w formie graficznej w postaci piramid oraz talerzy (kół) zdrowego żywienia. Celem opracowania jest zaprezentowanie zmian, jakie nastąpiły w zaleceniach żywieniowych i ich formach popularyzacji, na przykładzie Polski i USA.
Słowa kluczowe: zalecenia żywieniowe, piramida zdrowego żywienia, talerz zdrowia, racjonalne odżywianie.
Dietary Guidelines and Forms of Their Popularisation
Author: Ewa Pyrzyńska
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2014, no 3(927), pp. 75-86
Abstract
Due to economic changes, Poland's food product market is converging with those of its western counterparts. Globalisation and EU common food and health policy are leading to the setting of similar nutritional guidelines in all EU countries. The guidelines are set to decrease the risk of commonly occurring diseases, such as obesity and cancer, which result in part from bad dietary habits. Using case studies from Poland and the U.S., the article presents changes in nutritional guidelines and how they are being popularised.
Keywords: nutritional guidelines, food guide pyramid, healthy eating plate, a balanced diet.
Wersją pierwotną czasopisma jest publikacja drukowana.
Artykuł jest dostępny również w bazie CEEOL http://www.ceeol.com/. Zeszyt Naukowy
nr 3(927) jest dostępny w czytelni internetowej Ibuk http://www.ibuk.pl/
The article is available in the CEEOL database http://www.ceeol.com/. The journal is available in the online reading room Ibuk http://www.ibuk.pl/