Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Menu

Zeszyty Naukowe UEK, 2015, nr 3(939) - Urszula Balon, Milena Sikora
data publikacji: 03/08/2015, autor: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Literatura / Bibliography

Berdowski J. [2005], Wpływ współczesnych systemów zarządzania jakością a szczególnie HACCP, BRC, IFS na procesy doskonalenia organizacji zajmującej się produkcją i obrotem żywnościąi „Problemy Jakości", nr 9.

Berdowski J. [2012], Wszystko o nowym BRC, cz. 2: Opis wymagań fundamentalnych VI wersji standardu BRC, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności", nr 5.

Berdowski J. [2013], Jak uniknąć negatywnej oceny. Najważniejsze wymagania VI wersji standardu IFS, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności", nr 1.

Czupryna M., Maleszka A. [2006], Dodatkowe wymagania stawiane przedsiębiorcom branży spożywczej, „Problemy Jakości", nr 9.

Dobski P. [2006], Rola systemów zapewnienia jakości w budowaniu jakości oferty przedsiębiorstw handlu detalicznego, „Problemy Jakości", nr 11.

Drabas E., Wojciechowski A. [2006], IFS oraz BRC - międzynarodowe standardy zapewnienia jakości wyrobów spożywczych, „Kalejdoskop Mięsny", nr 2.

Globalna Norma Dotycząca Bezpieczeństwa Żywności BRC [2011], Edycja 6, British Retail Consortium, Londyn.

Havinga T. [2006], Private Relation of Food Safety by Supermarkets, „Law&Policy", vol. 28, nr 4, http://dx.doi.org/10.1111/j.1467-9930.2006.00237.x.

IFS Food Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych [2012], Wersja 6, IFS Management GmbH, Niemcy.

IFS Food Standard for auditing quality and food safety of food products [2014], Version 6, IFS Management GmbH, Germany April.

International Trade Centre, Standards Map Compendium. 100 voluntary standards  [2013], „At a Glance", March.

Kafel P., Sikora T. [2013], Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością w przedsiębiorstwach branży spożywczej, „Food. Science. Technology. Quality", vol. 1(86), http://dx.doi.org/10.15193/zntj/2013/86/204-216.

Kłodowski A. [2005], IFS/BRC międzynarodowe standardy sieci handlowych, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny", nr 5.

Knaflewska J., Pospiech E. [2007], Quality Assurance Systems in Food Industry and Health Security of Food. Acta Sci. Pol., „Technol. Aliment.", nr 2.

MacDonald M. [2006], Audit, czyli współpracować, nie terroryzować, „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności", nr 2.

Nowicki P. [2010], IFS i BRC - Standardy oceny dostawców [w:] Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością, red. T. Sikora, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków.

Nowicki P., Sikora T. [2012], Obligatory and Voluntary Food Safety Management Systems - The Up to Date Review, nr 06; In proceeding of: 6th International Quality Conference, At Kragujevac, Serbia.

Popis M. [2013], Systemy bezpieczeństwa żywności, „Problemy Jakości", nr 2.

Standards Map Compendium. 100 Voluntary Standards „At a Glance" [2013], International Trade Centre.

Linki