Świadomość kobiet w zakresie żywności powodującej alergię u niemowląt i małych dzieci
Autorzy: Anna Dziuba, Grzegorz Suwała
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2014, nr 3(927), s. 107-125
DOI: 10.15678/ZNUEK.2014.0927.0308
Streszczenie
Przedmiot pracy stanowiły zagadnienia związane z żywnością wywołującą alergię u niemowląt i małych dzieci, a jej celem było zebranie informacji na temat świadomości matek i przyszłych matek w zakresie ryzyka wystąpienia alergii pokarmowej oraz znajomości głównych produktów powodujących alergię u niemowląt i małych dzieci. Analizie poddano sto prawidłowo wypełnionych kwestionariuszy, co pozwoliło na określenie poziomu wiedzy w przedmiotowym zakresie. Na podstawie uzyskanych wyników ankiet można stwierdzić, że w zależności od wieku respondentów występuje zróżnicowanie w zakresie rozpoznawania pierwszych objawów alergii, predyspozycji jej dziedziczenia oraz czasu jej trwania. Nie stwierdzono zależności stanu wiedzy od miejsca zamieszkania czy też wykształcenia obecnych i przyszłych matek.
Słowa kluczowe: alergie pokarmowe, świadomość w zakresie żywienia dzieci, alergeny, żywienie niemowląt.
Awareness among Women on Allergy-inducing Foods in Infants and Young Children
Authors: Anna Dziuba, Grzegorz Suwała
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2014, no 3(927), pp. 107-125
Abstract
The subject of this study was issues related to the food that causes allergies in infants and young children. The study gathered information on the awareness of mothers and future mothers on the risk of food allergies and knowledge of major products that cause allergies in infants and young children. A hundred correctly completed questionnaires were analysed, allowing the authors to determine the level of knowledge the women possessed on this subject. They also concluded that there was a range of ability, depending on the age of the respondents, to recognise early symptoms of allergy, the predisposition to inherit allergies and the duration of an allergy. There was no correlation between knowledge and the place of residence or the level of educational of either present or future mothers.
Keywords: food allergies, awareness of children's nutrition, allergens, infants' nutrition.
Wersją pierwotną czasopisma jest publikacja drukowana.
Artykuł jest dostępny również w bazie CEEOL http://www.ceeol.com/. Zeszyt Naukowy
nr 3(927) jest dostępny w czytelni internetowej Ibuk http://www.ibuk.pl/
The article is available in the CEEOL database http://www.ceeol.com/. The journal is available in the online reading room Ibuk http://www.ibuk.pl/